Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 29 aprilie 2014

PIUREUL BUNICII SAU ”BARABULI CHISATI”



În perioadele de post bunica dinspre tată (originară din Ținutul Herța) făcea acest fel de mâncare foarte gustos și care spre deosebire de piureul clasic, care, reîncălzit își pierde din calități, aceste ”barabuli chisati”, cum le spunea bunica sunt la fel de bune și calde și reci și  reîncălzite.
Ingrediente:
1 kg cartofi
½ kg ceapă
100 ml ulei (bunica folosea de la presă)
Sare
Piper din abundență
Mărar verde sau uscat (funcție de anotimp) fin tocat
Preparare:
Cartofii se spală și se pun la fiert în apă cu sare. 

Când cartofii sunt fierți (dacă iî înțepăm cu lama cuțitului aceasta iese ușor), se scot din apa în care au fiert și se pun pentru câteva minute în apă rece. 

Se curăță de coajă. 

Ceapa se curăță se taie mărunt sau peștișor și se pune la călit în uleiul încins. 

Când s-a muiat se adaugă cartofii fierți, curățați de coajă și striviți cu furculița, așa fel încât să rămână bucățele de cartofi. 

Se condimentează cu sare, piper proaspăt râșnit și mărar fin tocat.


Poate fi folosit ca o garnitură alături de friptură de pui, curcan, porc sau pește. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu