1kg de gutui
½ kg de fructoză (sau 1kg de zahăr)
½ baton de vanilie
O lămâie
Preparare:
Se spală gutuile, se şterg pentru a îndepărta puful, se
curăţă de coajă, se taie cubuleţe şi se pun într-un vas cu apă rece în care s-a
scurs zeama de la o jumătate de lămâie, pentru a nu se oxida.
După ce avem o farfurie adâncă plină cu gutui tăiate
cubuleţe, le opărim câteva minute în apă clocotită, apoi le trecem sub un jet
de apă rece, pentru a-şi păstra culoarea frumoasă.
Apa cu lămâie în care s-au păstrat gutuile (aproximativ
500 ml) se pune pe foc moderat împreună cu fructoza şi jumătatea de baton de
vanilie. Când siropul este legat (o picătură pusă într-un pahar cu apă rece îşi
păstrează forma) se pun cubuleţele de gutui opărite şi se fierb până se moaie
(cam 15-20 de minute). Se stoarce zeama de la cealaltă jumătate de lămâie, se
amestecă şi când începe din nou să fiarbă, se opreşte focul.
Se lasă să se
răcorească, după care se pune în borcane sterilizate.
Preparată cu această metodă, dulceaţa va avea o culoare
galben-portocalie, frumoasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu