Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 17 noiembrie 2011

MĂMĂLIGA DE CARTOFI – REŢETA DIN BUCOVINA

Se spune că gospodinele din Bucovina sunt experte în mămăliguţă  iar dacă o tânără nu ştie să facă mămăliga cum trebuie se consideră că nu-i încă bună de măritat.
Mămăliga e pe bună dreptatea pâinea ţăranului bucovinean, care o face mai consistentă, pentru a o tăia cu aţa.
Deşi e un simbol românesc, nu e şi un fel de mâncare găsit doar aici.
Mălaiul fiert era un aliment indispensabil în întreaga Europă, găsindu-şi adepţi în special în Balcani şi Sudul Franţei.
Mămăliga de cartofi, o moştenire a Imperiului Austro-Ungar (se face şi în nordul Italiei) e un soi ales printre mamaligi;
Aceasta mamaliguţă fudulă e mai pretenţioasă. Ea cuprinde următoarele 

Ingrediente:

2-3 cartofi
O cană defăină de porumb (mălai)
Sare

Preparare:

Se curăţă cartofii, se taie cuburi (sau se rup) şi se fierb în apă cu sare cât să-i acopere . Când sunt fierţi, se sfarmă ca pentru piure, păstrând însă toată apa, după care se adaugă mălaiul în ploaie, amestecând continuu.

După 10 minute, timp în care se continuă amestecarea, se răstoarnă mămăliga pe un fund de lemn.

Se serveşte cu aceleaşi feluri de mancare ca şi mămăliga obişnuită, doar că aceasta este mai fină.


3 comentarii:

  1. Interesant :) cred ca are o consistenta mai buna decat cea simpla.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, si e mult mai fina, mai cremoasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. e amintirea vie a copilariei mele...

    RăspundețiȘtergere