Am
plecat de la o reţetă incompletă găsită în mai multe locuri pe internet
(de exemplu aici) şi am modificat-o după gustul şi necesităţile mele. A ieşit o
prăjitură absolut deosebită!
Ingrediente:
Foi:
300
g făină
70
g fructoză (sau 150 g zahăr, în varianta nedietetică)
100
g unt
Un
praf de copt
2
linguri cu cacao
200
g smântână
Umplutura:
6
albuşuri
3
linguri de fructoză(sau 250 g zahăr, în varianta nedietetică)
150
g nucă de cocos (eu am pus 50 g nucă de cocos şi 100 g migdale tocate)
Vişine
şi stafide (eu am pus zmeură)
Crema:
6
gălbenuşuri
O
budincă de vanilie (am pus 2 linguri de amidon de porumb şi o păstaie de VANILIE
BOURBON din Papua Noua Guinee)
500
ml lapte
200
g unt
Fructoză
după gust (sau 250 g zahăr, în varianta nedietetică)
Preparare:
Foile:
Untul
se freacă cu fructoza.
Se adaugă pe rând: făina cernută împreună cu praful de copt,
smântâna
şi cacaoa
şi se amestecă până se obţine un aluat, destul de
moale.
Se strange într-o bilă şi se pune în frigider, timp în care se prepară umplutura:
Albuşurile
se bat spumă cu un praf de sare.
Se adaugă fructoza (zahărul) în ploaie şi se bate
în continuare, până spuma devine consistentă şi lucioasă.
Se pune nuca de cocos (eu nu am avut
suficientă şi am completat cu migdale tocate şi nu am greşit), se amestecă uşor
până se combină cu albuşul.
Se
tapetează o tavă cu hârtie de copt. Se scoate aluatul de cacao din frigider, şi se
împarte în două.
Din
jumătate din aluat se întinde o foaie între două bucăţi de folie.
Se aşează cu grijă
în tava tapetată cu hârtie de copt.
Peste
foaie se aşează umplutura de albuş cu nucă de cocos
şi deasupra zmeura (sau în reţeta originală vişine şi
stafide, dar eu, pe de o parte am vrut
să profit de faptul că pe piaţă încă se găseşte zmeură proaspătă iar pe de altă
parte am vrut să evit stafidele care sunt interzise în diabet)
Deasupra
se pune cealaltă foaie, întinsă tot între două bucăţi de folie alimentară.
Prăjitura
astfel aranjată se dă pentru 20-25 de minute în cuptorul preîncălzit.
Se
lasă să se răcească.
Se
prepară crema de vanilie:
Din
lapte se opresc câteva linguri. Restul se pune la fiert împreună cu seminţele
din păstaia de vanilie despicată în două pe lungime
şi cu teaca acesteia
Cele
şase gălbenuşuri se amestecă cu amidonul alimentar
şi se subţiază cu laptele
rece.
Când laptele a fiert, se scoate teaca de vanilie, se clăteşte cu apă rece
şi se pune să se zvânte pe un şerveţel.
Laptele fierbinte se adaugă peste gălbenuşuri amestecând
într-una. Se pune din nou pe foc până se îngroaşă.
Se lasă să se răcească,
amestecând din când în când, pentru a nu face pojghiţă deasupra.
Untul
se freacă spumă cu fructoza (zahărul) apoi se adaugă câte puţin în crema de
vanilie călduţă. Bobiţele negre de vanilie sunt garanţia calităţii!
Crema
de vanilie astfel obţinută se întinde peste prăjitură
şi se presară cu cacao.
Este
o prăjitură absolute delicioasă şi în ciuda faptului că pare complicată, este
foarte uşor de făcut.
Pentru
că de curând am descoperit PĂSTĂI DEVANILIE şi
mi-am cumpărat şi eu câteva produse,
cu
una din păstăile cumpărate am pregătit această deliciosă prăjitură cu cremă de
vanilie, în varianta dietetică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu