Ingrediente:
9 ouă
9 linguri cu zahăr
9 linguri cu nuci măcinate
2 linguri rase cu pesmet
2 linguri rase cu făină
coaja rasă de la o portocală
Preparare:
Gălbenuşurile se freacă (cu mixerul) cu zahărul până se albesc şi işi
dublează volumul.
În crema obţinută se adaugă nucile măcinate, coaja de portocală, făina,
pesmetul şi la urmă, amestecând uşor de jos în sus, albuşurile bătute spumă tare.
Compoziţia se toarnă în tava unsă cu unt şi tapetată pe fund cu hârtie
de copt.
Se dă la cuptorul preîncălzit şi se coace la foc moderat, cca 45-50
min, până trece proba cu paiul. Se scoate din tavă şi se lasă să se răcească pe
un grătar.
Ingrediente:
500 g nuci macinate:
Un pahar cu lapte,
10 linguri cu zahăr
300 g unt
200 g frişcă bătută
o lingură de rom sau esenţă de migdale
Preparare:
Se pune pe foc laptele cu zahărul. Se adaugă nucile măcinate şi se
amestecă pe foc până ce compoziţia scade.
Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
În acest timp, se freacă spumă untul, care trebuie să fie la
temperatura camerei.
Se bate frişca.În compoziţia de nuci răcită, se adauga untul lingură cu lingură,
amestecând bine după fiecare lingură, apoi frişca bătută şi aromele (esenţă de
migdale, am pus eu).
Crema trebuie sa aibă consistenţă destul de solidă.
Se dă la rece.
Siropul:
Ingrediente:
200 g zahăr
Apă, atâta cât să acopere zahărul
3 linguri rom alb, de preferinţă sau un lichior care vă place
Preparare:
Se fierbe apa cu zahărul. Când s-a topit zahărul, se ia de pe foc şi se
adaugă romul.
Montare:
Blatul răcit se taie pe orizontală, în 3 bucăţi.
Se aşează prima parte pe platou.
Se însiropează cu siropul călduţ, se pune ½ din crema de nuci, se aşează a doua parte
de blat, se insiropează şi aceasta, se acoperă cu restul de cremă iar deasuprra se pune a treia parte de blat
care, de asemenea se însiropează.
Se dă la rece, timp în care se pregăteşte
Glazura (ganache de ciocolată neagră):
Ingrediente:
200 g ciocolată neagră (cel puţin 65-70% cacao)
200 ml smântână grasă
20 ml de lichior
Preparare:
Ciocolata se taie mărunt sau se dă pe răzătoare.
Se încălzeşte smântâna şi se varsă peste ciocolată amestecând repede.
După ce s-a amestecat bine şi s-a topit toată ciocolata, se pune
lichiorul şi se trece la îmbrăcarea tortului:
Se scoate tortul din frigider şi se aşează pe un grătar, deasupra unei tăvi.
Se începe acoperirea tortului de la margini, apoi deasupra. Glazura
care s-a scurs în tavă se recuperează, eventual se mai încălzeşte puţin pe baie
de abur şi se continuă acoperirea tortului, până se oţine grosimea dorită.
Décor:
Fiind un tort de Revelion, l-am decorat cu brăduţi din ciocolată cu
lapte şi steluţe din ciocolată albă, după metoda de aici:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu