Cum toată lumea ştie să facă o supă, la această reţetă nu voi da cantităţi exacte ci voi enumera ingredientele, cantităţile aproximative şi câteva mici secrete.
Ingrediente:
Părţile
cu multe oase de la o găină crescută în curte: gâtul, ghearele, spatele, coşul
pieptului, aripile etc
O
ceapă
2-3
morcovi
O
rădăcină de pătrunjel sau păstârnac (sau ambele)
Sare
şi piper
Pentru
găluştele:
5
ouă
Griş
Sare
şi piper
Verdeaţă
(pătrunjel)
Preparare:
Carnea
de găină se spală foarte bine ăn mai multe ape şi se pune la fiert cu apă cât
să depăşească nivelul cărnii cu 2-3 degete. Se pune puţină sare neiodată pentru
a scoate mai repede spuma. Se fierbe, culegând spuma formată, până nu mai iese deloc spumă,
iar supa este limpede. Se pune zarzavatul întreg, netocat, ci doar curăţat de
coajă.
Între
timp se fac găluştelele: ouăle
se bat bine cu sare şi piper cu o furculiţă.
Se adaugă
grişul “în ploaie”,
până obţinem o cremă de consistenţa unei smântâni groase,
cunoscându-se urma lăsată de furculiţă.
Secretul
ca găluştelele să nu iasă tari ca piatra sau să se sfărâme la fiert este acela
de a lăsa compoziţia să se “odihnească” minim 10 minute, timp în care grişul se
umidifică. Se amestecă din nou compoziţia care acum este aerată (vezi foto).
Între
timp, legumele s-au fiert şi împreună cu carnea (care poate fi folosită la
pilaf sau la o tocăniţă) se scot din oala cu supă. Se dă focul mic şi cu o
linguriţă înmuiată în supa fierbinte se
ia din compoziţia de găluştele şi se scufundă linguriţa în supa fierbinte. Acestea
se vor desprinde uşor de pe linguriţă. În acest fel se pun toate găluştelele,
avînd grijă ca linguriţa să fie mereu înmuiată în supa fierbinte.
Se
acoperă şi se fierbe supa la foc mic. Este gata când găluştelele au “coborât”
de la suprafaţa oalei.
Se
stinge focul şi se lasă câteva minute să se liniştească. Se serveşte cu
pătrunjel verde şi eventual puţin piper
dacă vă place mai picantă.
Imi ploua in gura dupa supa asta! Grozava mai e!
RăspundețiȘtergereAM GATIT SUPA DE GAINA CU GALUSTE SI A IESIT DELICIOASA.Aceasta reteta mi-a completat cunoasterea despre cum trebuie sa procedez ca sa iasa galustele intotdeauana afinate.Va multumesc.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca am putut sa va fiu de folos!
Ștergere