De câteva zile mă aflu la mama, în nordul Moldovei. La cei 80 de ani ai săi
este foarte vioaie şi zilnic coboară
cele 2 etaje plus un parter înalt să meargă la cele câteva găini şi un cocoş pe
care le are în curtea fostei noastre case (pe care i-au demolat-o în anii 80). Dacă
găinuţele sunt cuminţi şi mai fac şi câte un ouşor, cocoşul, deşi foarte frumos
este din cale afară de rău: cum se întoarce mama cu spatele, cum îi sare cocoşul în cap. Drept pedeapsă,
mama a hotărât să-l facă borş şi friptură.
Iată reţeta borşului:
Ingrediente:
Capul, ghearele, coşul pieptului, spatele şi aripile de
la un cocoş mare, (adică de la „dumnealui”, din fotografie)
O ceapă mică
O rădăcină de pătrunjel
Un morcov
2 linguri cu zarzavat pentru ciorbe de la borcan
Tăieţei de casă dintr-un ou
1 litru de borş
Câteva fire de leuşten
Preparare:
Carnea se spală foarte bine, în mai multe ape şi se pune
la fiert în apă rece cu puţină sare, pentru a ieşi mai uşor spuma. Se ia spuma
de câte ori este necesar. Când carnea este aproape fiartă (se probează
încercând pielea de la aripi: dacă se rupe uşor, este fiartă), se pun legumele
pe rând: ceapa, pătrunjelul, morcovul şi zarzavatul de la borcan. Borşul se
fierbe separat şi se adaugă la ciorbă, când zarzavatul este fiert. Se adaugă
tăieţeii şi se potriveşte de sare. Când tăieţeii s-au ridicat la suprafaţă,
borşul este gata.
Se pune leuşteanul şi se acoperă oala. După 10 minute se
poate servi cu smântână sau fără.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu