Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 17 ianuarie 2012

ALIVENCI MOLDOVENEŞTI

Ingrediente:
5 ouă
2 căni cu făină de porumb (mălai)
400 g smântână grasă
750 g brânză de vaci
250 g brânză de oi
1 l lapte acru
2 linguri cu făină de grâu
Preparare:
Într-un lighienaş se pun cele 5 ouă.

Se adaugă smântâna

şi mălaiul şi se amestecă bine.

Se pune brânza şi se amestecă din nou. Dacă rămân bucăţele nu este nici o nenorocire. Oricum, la copt brânza se va topi.
Se toarnă laptele acru (este obţinut din lapte fiert şi răcit până la 35-400C,  în care s-a pus o lingură cu smântână, adică „cuib” şi s-a ţinut la cald circa o zi, maxim două, până „se prinde”, după care se pune la rece. Este mult mai gras şi mai bun decât iaurtul).

Se amestecă din nou iar la sfârşit se pun cele 2 linguri cu făină de grâu.

Compoziţia obţinută, care trebuie să fie puţin mai groasă decât  cea de clătite, se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină sau cu hârtie de copt.

Se coace circa 40-45 de minute în cuptorul preîncălzit, până se rumeneşte frumos deasupra.

Se serveşte fierbinte cu un „moţ” de smântână deasupra,

dar este bună şi rece.

2 comentarii: