Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 6 septembrie 2011

MINITORTULETE CU CĂPŞUNI PROASPETE


Ingrediente pentru blat:
100 g făină
2 linguri cacao
Un plic praf de copt
100 g de zahăr
½ linguriţă de sare
¼ ceaşcă ulei
3 gălbenuşuri mari de ou
90 ml apă
o linguriţă extract de vanilie
coaja de la ¾ de lămâie
5 albuşuri mari de ou
¼ linguriţă cremă tartar sau zeamă de lămâie sau oţet


Ingrediente pentru cremă:
500 g crema de brânză
200 g zahăr
400 g smântână
30 g  (3 pliculeţe)  gelatină
Sucul şi coaja de la o lamâie
50 ml lichior de lamâie
Esenţăde vanilie
Glazura:
100 g ciocolată cu minim 75% cacaoa
O lingură cu ulei
Siropul:
50 g zahăr
50 ml apă
O linguriţă zeamă de lămâie
Căpşuni proaspete
Preparare:
Blatul:
Se preîncălzeşte cuptorul la 160 ° C . Fundul unei tăvi de 22cm se tapetează cu hârtie pergament. Nu se ung părţile laterale ale tăvii.
Într-un bol mare, se amestecă împreună făina şi praful de copt. Se adaugă 3 linguri de zahăr,cacaoa şi sarea. Se amestecă pentru a se combina.

Într-un castron mic se combină uleiul, gălbenuşurile de ou, apa, vanilia şi coaja de lămâie. Se amestecă bine.

Se toarnă peste ingredientele uscate

şi se mixează aproximativ un minut, sau până când se obţine un amestec omogen.

Albuşurile de ou, se bat cu un mixer la viteza medie, până se obţine o spumă. Se adăugă crema de tartru şi se bate la viteză medie. Se adaugă încet zahărul rămas şi se bate pe o viteză medie-mare, până când spuma devine fermă şi stralucitoare.

Folosind o spatulă de cauciuc, se pune câte ⅓ din spuma de albuş în amestecul de gălbenuş şi se amestecă uşor, doar până se combină.

Se toarnă aluatul în tava pregătită. Se coace pentru 45 - 55 minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată.

Se scoate prăjitura din cuptor şi se lasă să se răcească în tavă, pe un grătar de sârmă.


Crema:
Se pune gelatina la înmuiat în puţină apă rece. După ce s-a înmuiat (cca 10 minute), se încălzeşte pe baia de abur sau la microunde, până se topeşte, fără a fierbe.
Brânza se amestecă cu zahărul şi smântâna şi se mixează cu un mixer până se obţine o cremă fină. Se adaugă aromele şi gelatina apoi se dă la rece pentru cca o jumătate de oră, amestecând ocazional.


Siropul:
Se fierbe apa cu zahărul. Se ia de pe foc şi se adaugă zeama de lămâie.


Montarea:
Din blatul rece se decupează cercuri cu ajutorul unor forme. Se taie în două, pe orizontală. O jumătate de blat se pune în formă, care a fost tapetată cu folie alimentară. Se însiropează cu o linguriţă de sirop. Se îmbracă pereţii laterali ai formei (pe interior) cu jumătăţi de căpşuni, cu tăietura în exterior. Se umple cu cremă. Se acoperă cu cealaltă jumătate de blat, care se însiropează cu o altă linguriţă de sirop.
Se acoperă cu folia alimentară şi se dau tortuleţele la frigider pentru câteva ore, sau mai bine peste noapte, pentru a se întări bine crema.

A doua zi se scot tortuleţele din frigider, se scot din forme, se desface folia alimentară şi se glasează deasupra cu ciocolata topită cu o lingură de ulei. Se decorează cu căpşuni trase în ciocolată.




3 comentarii:

  1. Ce bunatate !! si ce frumos ai aranjat-o. Eu n-am forma din aia.. vreau si eu ;)) Imi place crema, imi place fructul ! imi place tot ! pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult pentru comentarii! Observ ca esti un cititor constant al blogului meu si asta ma bucura. Cat priveste formele, mie imi sunt foarte utile. Le-am cumparat de la magazinul Willton, din spatele magazinului Cocor. Sunt cam scumpe (in aprilie, cand am mai cumparat cate una pentru mine si pentru verisoara mea, erau cam 14 lei noi fara TVA cele cu diam 10 cm si 12 lei noi fara TVA cele cu diam de 6 cm. Mi le-am luat pe rand, mai ales ca acum sunt pensionara...
    Uite aici si o metoda mai ieftina de a le procura: http://geta-caietulcuretete.blogspot.com/2009/09/millefeuille-de-sfecla-rosie-cu-branza.html
    pupici

    RăspundețiȘtergere