Numele
şi reţeta de borş sunt ale Avramiei şi, la
şfârşitul anilor 70, pe când lucram împreună
într-un orăşel pe malul Dunării, o pregăteam adeseori.
Ingredinte:
½
kg cartofi (de preferat cartofi noi)
O
ceapă uscată
Un
morcov
O
rădăcină de pătrunjel
Câteva
frunze de ştevie
Câţiva
hribi uscaţi (în lipsă, se pot folosi ciuperci şampinion sau pleurotus)
¼
varză albă
O
căpăţână mică de salată
O
lingură de bulionsau pastă de roşii
1-2
fire de ceapă verde
O
legătură de pătrunjel verde
Câteva
fire de leuştean
½ litru de borş
Preparare:
1,5 litri de apă se pun la fiert cu o linguriţă de sare.
Când apa clocoteşte, se adaugă în ordine: ceapa tocată mărunt,
apoi morcovul şi
rădăcina de pătrunjel tăiate cubuleţe,
cartofii tăiaţi sferturi.
Când legumele s-au muiat puţin se adaugă
varza tăiată fideluţă,
apoi frunzele de ştevie curăţate de pe codiţe şi tăiate
fâşii,
salata verde spălată bine (eventual frunză cu frunză) şi tăiată fâşii,
hribii uscaţi sau ciupercile tăiate şi ele feliuţe,
ceapa verde tăiată rondele.
Se lasă să dea câteva clocote după care se adaugă pătrunjelul verde tocat,
bulionul şi borşul fiert separat. Se mai lasă să dea câteva clocote după care se adaugă
leuşteanul tocat, se acoperă oala şi se opreşte focul. După 10 minute se
poate servi fie ca atare fie dres cu o
lingură de smântână.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu