Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 1 aprilie 2013

SAVARINE DIETETICE

N-am mai văzut de mult  timp savarine prin cofetării. Cel puțin prin cele pe lângă care trec (ce să-i faci, diabetul…).
Dar azi m-am hotărât să-mi fac o mică poftă, așa că am făcut ½ de porție de savarine dietetice. O să scriu rețeta completă, iar în paranteză cu ce am înlocuit  ingredientele pentru a fi dietetice). 

Ingrediente:
Pentru savarină:
7 ouă mari sau 8 mai mici
o cană cu zahăr (3/4 căni cu fructoză)
o cană cu pesmet
o lingură cu vârf de făină
Pentru sirop:
o cană cu  zahar (3-4 linguri cu miere de albine)
1 litru de apă
rom alb (nu am pus)
În plus:
gem (de coarne dietetic
)
1 litru friscă  (am pus vegetală)
un plic de gelatină (nu am pus)
Preparare:
Albușurile se bat spumă tare.
Se adaugă zaharul (fructoza)   lingură cu lingură  și se bate în continuare până se obține o spumă tare și lucioasă (zaharul sau fructoza s-a topit), apoi pe rând gălbenușurile, bătând în continuare după fiecare.
 Se adaugă făina și pesmetul amestecând ușor până se omogenizează bine.

Se pune compoziția cu lingura în formele de savarine unse cu ulei și se dau la  cuptor (care în prealabil a fost încălzit).
Se lasă 10 minute la foc mare după care se reduce la moderat și se mai coc circa 20-25 minute până ce capătă o culoare aurie și încep să se desprindă de marginile formelor.
Între timp se face un sirop dintr-o cană de 250 g de zahar  si un litru de apă. Când siropul a fiert se ia de pe foc și se adaugă romul: dacă nu sunt copii rom alb, dacă sunt copii esență de rom.
(Eu am făcut siropul cu miere: am folosit 3-4 linguri cu miere de albine topite într-un litru de apă fierbinte. Am considerat că este destul de aromat de la miere și nu am mai pus rom).Se toarna siropul fierbinte peste savarinele abia scoase din cuptor și din forme.
 
Se pune câte o linguriță de gem pe fiecare savarină  și se lasă să se răcească. Se bate frișca. Savarinelor reci, li se taie capacele  pe ¾ din circumferință și se umplu cu frișcă.
Chiar dacă sunt dietetice, sunt delicioase.
 
 

Un comentariu: