Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 3 noiembrie 2013

BORȘ CU BUREȚI CA ÎN BUCOVINA




Este un borș care se face în Bucovina și nordul Moldovei, în special cu hribi dar și cu alți bureți de  pădure. Eu l-am făcut de data aceasta cu popenci cum se numesc la Sucevița (zona de unde provin bureții mei) și în general în Bucovina sau opintici cum se numesc acești bureți în nordul Moldovei.

Ingrediente:
½ kg popenci (opintici) congelați sau 1 kg proaspeți
o ceapă
un morcov mare sau doi mici
o rădăcină de pătrunjel
o țelină mică cu frunze
un praz mic cu tot cu partea verde
½ ardei gras verde (galben)
½ ardei gras roșu
Borș și sare după gust
2-3 linguri cu orez
Un gălbenuș de ou
3-4 linguri cu smântână
Pătrunjel și leuștean verde
Preparare:
Se pun la fiert 2 litri de apă cu o linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă se pun legumele: ceapa tocată mărunt, morcovul, rădăcina de pătrunjel și țelina tocate și ele cât mai mărunt, apoi prazul rondele oblice și ardeii cubulețe mici. 

Se lasă să fiarbă. Se adaugă popencii (opinticii). Pentru că erau destul de mici i-am pus întregi. 

Se lasă să fiarbă (dacă sunt proaspeți se dau într-un clocot, două apoi se pun în borș).

 Se adaugă orezul și se lasă să fiarbă și acesta. Se potrivește de acru cu borșul care a fost fiert în prealabil. Dacă mai trebuie, se adaugă sare. Se presară verdeața tocată fin. Dacă vrem ca borșul să fie de post, luăm oala de pe foc, punem capacul, lăsăm câteva minute să se liniștească și se poate servi.


Dacă nu ținem post, amestecăm gălbenușul cu smântâna într-un bol și batem bine cu o furculiță,  dăm focul la mic, punem câte o lingură de borș fierbinte peste oul cu smântână, până  lichidul din bol ajunge la o temperă apropiată de a borșului din oală. 

Se  oprește focul și se toarnă lichidul din bol în oală, se amestecă, se acoperă oala și după câteva minute se pote servi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu