Ingrediente:
Pentru aluat:
Un
ou
3
linguri cu smântână sau iaurt
50
g unt
200
g făină (dacă aluatul este prea moale se mai adaugă câte o lingură)
O
linguriță cu chimen
Sare
după gust
Pentru umplutură:
3
ouă
300
g caș
300
ml smântână
2
linguri cu amidon
Sare
după gust
Mărar,
pătrunjel și/sau codițe de ceapă verde
Pentru decor:
O
roșie mică
Ardei
(roșu și verde)
Câteva
măsline
Semințe
de dovleac
Susan
negru
Sau
orice, după imaginație și anotimp
Preparare:
Pentru
aluat, toate ingredientele (untul rece tăiat bucățele), se pun în robot și se
amestecă până se face un aluat (care se strânge ”ghem”).
Dacă aluatul este prea
moale, se adaugă pe rând câte o lingură de făină și se amestecă până se obține
consistența dorită.
Se scoate aluatul din robot, se pune pe masă, se învelește
în folie și se pune la rece pentru câteva ore sau în congelator pentru ½ de
oră.
Pentru
umplutură se pun toate ingredientele în robot
și se amestecă.
Se scoate aluatul
din frigider
și se întinde o foaie rotundă
cu care se îmbracă o formă de tartă.
Se toarnă compoziția,
se decorează după imaginație
și se pune în cuptorul
preîncălzit. Se lasă 45-50 de minute, până când marginile de aluat încep să să
arămească și dacă scobitoarea introdusă în mijloc iese curată, tarta este gata.
Este
la fel de bună atât caldă cât și rece.
Obs.
1.
Eu am folosit mai multe feluri de brânză pe
care le aveam în frigider: o bucățică de telemea de capră, 2 cutiuțe (120 de
grame) cremă de branză și vreo 150-200 g caș nesărat. Deci se poate folosi cam
orice fel de brânză.
2.
Condimente am folosit pătrunjel verde, codițe
de ceapa ciorii (am în ghiveci) și mărar uscat, dar se pot folosi orice alte
condimente care merg cu brânza: fulgi de ardei, frunze de busuioc, piper, boia
de ardei etc.
3.
Foaia a ieșit puțin cam subțire, dar cu un
gust deosebit, de la chimen (care merge și cu brânza), crocantă, fină. Dacă repet
rețeta, sigur fie voi face foaia din cantități duble, fie voi folosi o tavă mai
mică
Tare mi-a placut reteta , asa c-am retinut-o-n caietul meu cu multe retete-n asteptare .
RăspundețiȘtergereDuminica frumoasa , Getuta !