Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 15 noiembrie 2013

FRIPTURA DIN CARNE DE PORC CU SOS

Este o friptură care se prepară într-un timp ceva mai lung, pe ochiul aragazului, la foc mic.
Ingrediente*:
Carne de porc
Ceapă
Pastă de roşii
Sare şi piper după gust
Frunze de dafin sau verdeaţă
Facutativ, câţiva căţei de usturoi
2-3 linguri cu ulei, dacă carnea este slabă

Preparare:
Carnea se taie bucăţi potrivite şi se pune într-un vas (cel mai bine tuci), dacă este mai grasă doar cu câteva linguri de apă iar dacă carnea este slabă se adaugă şi câteva linguri cu ulei. Se sărează şi se pipărează, se lasă să fiarbă înăbuşit (cu capac), amestecând ocazional până scade apa şi carnea a început să se înmoaie. Dacă carnea este încă tare se mai adaugă câte o lingură cu apă caldă. Ceapa se taie juliene si se adaugă peste carne. Se lasă până devine sticloasă, amestecând des să nu se prindă.  Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă câte o lingură cu apă caldă, se acoperă cu capac şi se amestecă ocazional, mai adăugând câte o lingură cu apă, până ceapa s-a „topit”, adică a devenit o pastă.  Se adaugă pasta de roşii şi se mai dau câteva clocote. Se potriveşte de sare şi piper, o frunză de dafin (eu nu am pus pentru că nu-mi place) verdeaţă şi, eventual, căţei de usturoi zdrobiţi. Se lasă acoperită câteva minute, după care se poate servi, fie ca atare, 

cu mămăligă, cu piure de cartofi sau cu oricare altă garnitură după preferinţă.
Eu am servit-o cu sufleu de conopidă. 


*cantităţile sunt după preferinţă, dacă doriţi mai mult sos se pun mai multe cepe, pastă de roşii etc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu