Rețeta o transcriu exact
cum a scris-o Păstorel și vă arăt ce-a ieșit după ce eu mi-am adus umila mea
contribuție, că doar tot Păstorel a spus despre arta culinară:
“O reţetă de mâncare e ca şi o partitură:
trebuie interpretată. Menuetul lui Beethoven e acelaşi pentru toate privirile.
Dar una e pe vioara maestrului George Enescu (tot dorohoian, nota mea) şi alta pe dibla lăutarului de la Moara Văduvă.”
Iata reteta:
” Se
freaca bine trei galbenusuri cu 100 gr zahar. Se adauga 150 gr unt taiat in
bucati mici si o lingura de smantana sau lapte si se freaca pana ce amestecul
devine spumos. Se rastoarna deasupra 300 gr faina care a fost cernuta pe o
plansa. Se adauga o lingura de rom, un pic de praf de copt, praf de vanilie si
o jumatate de coaja de lamaie rasa.
Totul se amesteca repede, asa ca in doua minute sa se
obtina o coca pe care o lasam, cel mult o ora, si cel putin o jumatate de ora,
la rece.
Intre timp, prajim 100 gr nuci pe care le sfaramam cu chilugul pe o
planseta. Punem la fiert doua pahare cu apa si un sfert de baton de vanilie sau (si, nota mea)
150 gr zahar vaniliat (un pachet).
Cand da in fiert, adaugam un pahar cu pesmet
alb, amestecat cu 20 gr cacao sau 50 gr ciocolata rasa.
Tragem vasul deoparte
si adaugam albusul ramas, batut cu 50 gr zahar,
plus nucile.
Din coca tinuta la
rece se ia jumatate si se intinde o foaie de marimea si forma unei tavi de
copt, in care o si introducem si o punem in cuptor pana se intareste coca, fara
a se coace deplin.
Se scoate din cuptor si se toarna peste ea umplutura. Dupa
asta se acopera cu o alta foaie, obtinuta din cealalta jumatate de coca.
Se da
la copt, fara sa se unga cu ou, presarandu-se insa zahar tos, ca sa prinda
rumeneala. Se coace pana cand prinde o culoare frumoasa. Dupa ce se scoate din
cuptor, se taie felii si se presara zahar pudra, peste.”
Și iată modificările mele: la aluat am pus doar 50 g
zahăr și coajă de portocală în loc de coajă de lămâie. Am pus toate
ingredientele într-un bol și le-am amestecat repede, până s-a format aluatul,
după care am procedat ca în rețeta lui Păstorel. La cremă am mărit puțin
cantitatea de nuci, punând 250 g în loc de 100 g.
Doamna Geta ,nu pot sa spun decat o prajiturica minunata!!!ce gramaj are paharul folosit?Cu drag Mari.
RăspundețiȘtergerePaharul are 250 g.
Ștergere