Mi-aduc aminte
de focurile de tabără pe jarul cărora erau făcuți berbecii ”pe grapă”, de ciorba de bureți (ciorbă din
măruntaie și intestine de berbec), de lipiile făcute la țest, cărora mama unui
coleg ”le dădea față” cu roșii strivite, păstrăvii la proțap (la Cetate era o
păstrăvărie, nu știu dacă acum mai există), de sărbătorile de Paști cu sute de
ouă roșii, cozonaci, fripturi de miel și alte orătănii pe care le petreceam la
Preotul din Ciuperceni (era cumnatul unei prietene), preot care mi-a dat sa
citesc ”Vechiul Testament” și ”Cămașa lui Hristos” în ediții foarte vechi, de
fel de fel de pești (chiar dacă mie nu-mi plac), pescuiți din bălțile Dunării
și gătiți în fel și chip.
Dar cum berbec
nu am, păstrăv (de import, bineînțeles) am mai preparat iar o parte din vechii
prieteni (chiar și soțul meu) au plecat într-un loc mai bun (sper), o să prepar
sarmale cu raci, așa cum se preparau la Calafat.
Dar, să nu
credeți că racii sunt binecunoscutele crustacee. Racii oltenești sunt niște ardei,
ceva între ardeii grași și cei iuți, roșii, cu ”carnea” subțire și foarte iuți.
Toamna se usucă înșirați pe o ață trecută prin codițe, și sunt apoi folosiți
până la noua recoltă. Cu greu i-am găsit la o băbuță în piață. Iată rețeta:
Ingrediente:
1kg de carne tocată (de preferință
mai grasă, de porc)
2-3 cepe
Un morcov
2-3 linguri cu pastă de roşii + 2-3
linguri pentru sos
O ceşcuţă de cafea cu orez
½ legătură de mărar verde
½ legătură de pătrunjel
2 linguri cu ulei de floarea
soarelui
Un pahar de vin
Foi de varză proaspătă sau murată
Sare şi piper după gust
Cimbru uscat
4-5 raci (eu am pus numai 3, pentru
că nu pot mânca foarte iute)
Preparare:
Racii se curăță de semințe după ce
li s-au scos cotoarele. Se spală și se lasă să se scurgă.
Dacă varza este proaspătă, se opărește
în apă sărată și se scot frunzele. Se scot cotoarele și se pregătesc foile
pentru sarmale.
Se prepară umplutura pentru sarmale
ca la sărmăluțele în foi de viță.
Se umplu racii care se intercalează printre
sarmale.
Cotoarele și frunzele de varză
rămase se toacă mărunt și se pun la fundul cratiței și deasupra.
Din vin, apă, cimbru, sare (dacă folosim varză
proaspătă) și pastă de roșii se formează
un sos care se toarnă peste sarmalele cu raci. Se pune oala pe foc până începe
să fiarbă, după care se dă la cuptor. Racii le dau sarmalelor un gust și o
aromă deosebită.
Eu sunt din Calafat si ma bucur ca ai atatea amintiri frumoase din numai trei ani petrecuti acolo :)
RăspundețiȘtergereVoiam sa iti spun ca ardeii pe care i-ai folosit nu sunt de raci (si oricum aia se folosesc doar uscati) dar macar ti-ai facut pofta :)
PS mare porcarie faza cu cuvintele alea de siguranta cand vrei sa comentezi. descurajeaza
Au trecut totusi mai bine de 30 de ani. Poate memoria imi joaca feste, dar imi aduc aminte ca doamna care ma ajuta cu copiii si care fusese bucatareasa la un restaurant (atunci era pensionata pe caz de boala), pregatea sarmalele si cu raci proaspeti. Stiu ca era toamna, ca acum, cumparase mai multi si ce-au ramas dupa ce a pregatit sarmalele i-am insirat impreuna pe o ata si i-am pus in balcon la uscat.
RăspundețiȘtergereIn ce priveste amintirile, mai am destule si probabil voi mai face postari legate de Calafat, locul in care m-am simtit foarte bine printre acei oameni primitori, chiar daca au fost numai 3 ani.
In ce priveste cuvintele de siguranta, nu stiu despre ce este vorba. O sa verific.
Se poate sa ii fi folosit si proaspeti dar nu sunt cei din fotografie.
RăspundețiȘtergereaici am pus o poza cu raci luati din piata de la calafat :)
http://delabogdana.files.wordpress.com/2012/03/mg_2883.jpg
Cuvantul de siguranta la care ma referam este cel pe care ma pune sa il tastez atunci cand vreau sa comenctez pe acest blog, cuvant scris incalcit ca sa se asigure ca nu sunt robot.
Poate ca ai dreptate. Poate ca m-am inselat eu sau m-a inselat babuta de la care i-am cumparat.
ȘtergereOricum, interesanta mi s-a parut ideea, originalitatea preparatului, pe care nu l-am mai intalnit in alta regiune a tarii, desi viata m-a purtat prin aproape toate regiunile.
Cuvintele de care spui le-am vazut si eu pe mai multe bloguri. S-ar putea sa fie o masura de siguranta de la blogspot. O sa intreb si eu pe cineva mai priceput decat mine.