Produsul
se numea ”vânat în sos de maioneză” și se bucura de un real success în rândul
aristocrației rusești, principalii clienți ai restaurantului Hermitage,
Restaurantul Hermitaje al lui Olivier, salonul de vara |
până
într-o zi, când un bogătaș mai necioplit, a amestecat toate ingredientele din
farfurie, mâncând cu mare poftă. Chef-ul Olivier s-a simțit jignit, și a doua
zi, în semn de dispreț și răzbunare a pregătit preparatul cu toate
ingredientele amestecate. Surprinzător, noul produs creat din dispreț s-a
bucurat de un succes răsunător, mai mare decât preparatul inițial, produsul
căpătând denumirea de ”salată Olivier”.
În
timp, funcție de perioada istorică, de sezon, de perioada de pace sau război,
de austeritate sau prosperitate, produsele originale au început să fie înlocuite
cu altele, au fost adăugate noi ingrediente iar altele au dispărut. Astfel au
luat naștere o multitudine de alte salate care au și căpătat denumiri diferite.
Din multitudinea de salate, eu am ales această variantă care mi s-a părut cea mai apropiată de prima
variantă și pentru care aveam toate ingredientele.
Ingrediente:
un
piept de pui dezosat, fără piele, fiert și tăiat cubulețe
200
g creveți decorticați și trași în puțin
unt
2
cartofi medii, fierți în coajă, curățați și tăiați cubulețe
2
castraveciori murați, tăiați cubulețe și storși foarte bine de zeamă
2
linguri pline cu boabe de mazăre fierte
2
morcovi mici, fierți și tăiați cubulețe
O
lingură de capere, bine scurse
250
g de maioneză
3-4
linguri cu smântână groasă
O
lingură cu muștar iute de Dijon
Câteva
fire de mărar proaspăt, tocate marunt
suc
de lămâie după gust
sare
piper
negru, proaspăt măcinat
8-10
măsline negre, fără sâmuri
2
ouă fierte tari, tăiate rondele, pentru ornat
Câteva
fire de mărar proaspăt, pentru ornat
Preparare:
Într-un
castron se amestecă: carnea de pui,
morcovii,
cartofii,
castraveciorii,
mazărea, creveții, caperele,
măslinele, maioneza,
smântâna, muștarul, zeamă de lămâie, mărarul tocat, sare și piper.
Se
amestecă bine toate ingredientele. Se așează în salatieră și se decorează cu
felii de ou fiert, felii de măsline, capere, și mărar verde.
Se
servește rece presărată cu puțină boia deasupra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu