Dar, înafară de urs în serile lungi de după sărbătorile
de iarnă - și la noi în nordul Moldovei iernile erau lungi și grele - când
focul ardea în soba de teracota prevăzută cu rulă, mămăliga rămasă de la prânz era valorificată
și prin aceste boțuri.
La noi în casă mămăliga era nelipsită la mesele de prânz
pentru că tata prefera borșul cu mămăligă, era cum se spunea ”borșar” și
”mămăligar”, spre deosebire de mama care prefera pâinea.
Boțurile erau făcute din mămăligă umplute de regulă cu feliuțe groase de
cârnați, sau bucățele de carne „de la borcan”, ciuperci uscate înmuiate și sotate sau scoase
de la sare, desărate si trase în tigaie cu ceapă și usturoi, sau pește,
scrumbie afumată, cel mai adesea. Boțurile erau unse cu untură sau cu unt, se
rădea deasupra brânză de oi scoasă și aceasta de la borcan și coapte în rulă.
Ingrediente:
Mămăligă rece sau caldă
Cârnați sau
bucățele de friptură rece rămase de la altă masă sau
ciuperci sotate sau
bucățele de pește afumat, fiert, prajit etc, căruia i
s-au scos oasele sau
bucățele de ficat prăjit sau la cuptor sau
orice vă mai trece prin minte
puțin unt sau untură
puțină brânză de oi sau telemea de oricare sau chiar
cașcaval, deci orice brânză care se poate rade
piper dacă vă place (sare nu cred că mai este nevoie
deoarece celelalte ingrediente sunt suficiente de sărate, dar, vedeți, vă
orientați)
facultativ, smântână pentru servit
Preparare:
Se rup ucățele de mămăligă cam de mărimea unei roșii mai
mici. Se întinde în palmă, se așează umplutura după preferință, se modelează ca
o mică mingiuță și se pun într-o tavă.
Se ung cu puțină untură topită sau cu
unt topit, se rade deasupra rânza și se dă tava cu boțurile astfel pregătite la
cuptor,
până se rumenesc puțin.
Sunt foarte bune fierbinți dar pot fi mâncate
și reci (untura este destul de puțină și este absorbită de mămăligă, nu se
sleiește). Cine dorește le poate servi cu smântână și încă puțină brânză rasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu