Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 9 septembrie 2012

BOȚURI DE MAMALIGĂ

Despre urs am scris într-un post anterior.  
Dar, înafară de urs în serile lungi de după sărbătorile de iarnă - și la noi în nordul Moldovei iernile erau lungi și grele - când focul ardea în soba de teracota prevăzută cu rulă,  mămăliga rămasă de la prânz era valorificată și prin aceste boțuri.
La noi în casă mămăliga era nelipsită la mesele de prânz pentru că tata prefera borșul cu mămăligă, era cum se spunea ”borșar” și ”mămăligar”, spre deosebire de mama care prefera pâinea.
Boțurile erau făcute din mămăligă  umplute de regulă cu feliuțe groase de cârnați, sau bucățele de carne „de la borcan”,  ciuperci uscate înmuiate și sotate sau scoase de la sare, desărate si trase în tigaie cu ceapă și usturoi, sau pește, scrumbie afumată, cel mai adesea. Boțurile erau unse cu untură sau cu unt, se rădea deasupra brânză de oi scoasă și aceasta de la borcan și coapte în rulă. 
 
Ingrediente:
Mămăligă rece sau caldă
Cârnați sau
bucățele de friptură rece rămase de la altă masă sau
ciuperci sotate sau
bucățele de pește afumat, fiert, prajit etc, căruia i s-au scos oasele sau
bucățele de ficat prăjit sau la cuptor sau
orice vă mai trece prin minte
puțin unt sau untură
puțină brânză de oi sau telemea de oricare sau chiar cașcaval, deci orice brânză care se poate rade
piper dacă vă place (sare nu cred că mai este nevoie deoarece celelalte ingrediente sunt suficiente de sărate, dar, vedeți, vă orientați)
facultativ, smântână pentru servit
 
Preparare:
Se rup ucățele de mămăligă cam de mărimea unei roșii mai mici. Se întinde în palmă, se așează umplutura după preferință, se modelează ca o mică mingiuță și se pun într-o tavă.
 
Se ung cu puțină untură topită sau cu unt topit, se rade deasupra rânza și se dă tava cu boțurile astfel pregătite la cuptor,
 
până se rumenesc puțin.
 
Sunt foarte bune fierbinți dar pot fi mâncate și reci (untura este destul de puțină și este absorbită de mămăligă, nu se sleiește). Cine dorește le poate servi cu smântână și încă puțină brânză rasă.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu