Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 25 septembrie 2012

PRAJITURA CU NUCI - RETETA LUI PASTOREL TEODOREANU

Răsfoind din nou cărțile lui Păstorel Teodoreanu, care-mi sunt foarte dragi și nu numai pentru că eu și Păstorel suntem născuți în același târgușor din nordul Moldovei  la distanță de aproape 60 de ani (56, mai exact), în volumul ”Gastronomice” mi-a atras atenția această prăjitură simplă.

Rețeta o transcriu exact cum a scris-o Păstorel și vă arăt ce-a ieșit după ce eu mi-am adus umila mea contribuție, că doar tot Păstorel a spus despre arta culinară:
 “O reţetă de mâncare e ca şi o partitură: trebuie interpretată. Menuetul lui Beethoven e acelaşi pentru toate privirile. Dar una e pe vioara maestrului George Enescu (tot dorohoian, nota mea)  şi alta pe dibla lăutarului de la Moara Văduvă.”
 
Iata reteta:
Se freaca bine trei galbenusuri cu 100 gr zahar. Se adauga 150 gr unt taiat in bucati mici si o lingura de smantana sau lapte si se freaca pana ce amestecul devine spumos. Se rastoarna deasupra 300 gr faina care a fost cernuta pe o plansa. Se adauga o lingura de rom, un pic de praf de copt, praf de vanilie si o jumatate de coaja de lamaie rasa.
 
Totul se amesteca repede, asa ca in doua minute sa se obtina o coca pe care o lasam, cel mult o ora, si cel putin o jumatate de ora, la rece.
 
Intre timp, prajim 100 gr nuci pe care le sfaramam cu chilugul pe o planseta. Punem la fiert doua pahare cu apa si un sfert de baton de vanilie sau (si, nota mea) 150 gr zahar vaniliat (un pachet).
 
Cand da in fiert, adaugam un pahar cu pesmet alb, amestecat cu 20 gr cacao sau 50 gr ciocolata rasa.
 
Tragem vasul deoparte si adaugam albusul ramas, batut cu 50 gr zahar,
 
plus nucile.
 
Din coca tinuta la rece se ia jumatate si se intinde o foaie de marimea si forma unei tavi de copt, in care o si introducem si o punem in cuptor pana se intareste coca, fara a se coace deplin.
Se scoate din cuptor si se toarna peste ea umplutura. Dupa asta se acopera cu o alta foaie, obtinuta din cealalta jumatate de coca.
Se da la copt, fara sa se unga cu ou, presarandu-se insa zahar tos, ca sa prinda rumeneala. Se coace pana cand prinde o culoare frumoasa. Dupa ce se scoate din cuptor, se taie felii si se presara zahar pudra, peste.”

Și iată modificările mele: la aluat am pus doar 50 g zahăr și coajă de portocală în loc de coajă de lămâie. Am pus toate ingredientele într-un bol și le-am amestecat repede, până s-a format aluatul, după care am procedat ca în rețeta lui Păstorel. La cremă am mărit puțin cantitatea de nuci, punând 250 g în loc de 100 g.

 

2 comentarii:

  1. Doamna Geta ,nu pot sa spun decat o prajiturica minunata!!!ce gramaj are paharul folosit?Cu drag Mari.

    RăspundețiȘtergere