Regretatul scriitor Octavian Stoica, în cartea sa ”De-ale gurii
din bătrâni”,
reînvie farmecul
cârciumilor bucureștene de altădată, cu boemii vremii cu tot: G.D. Pallade, I.L. Caragiale, D. Onciul, Al.
Ciurea, Păstorel...
Printre acestea
și Trocadero, cu a sa rețetă a casei de dovlecei gratinați.
Iată cum descrie
autorul rețeta, pe care eu m-am străduit să o respect cât mai fidel:
Pe vremuri, dacă
poposeai la Trocadero, „cârciumă de prim-rang, renumită în arta culinară”,
chiar și la ora 3:00 dimineața, găseai dovlecei gatiți după rețeta casei. V-o
facem cunoscută și domniilor voastre:
„Se curățau cu
milă dovleceii de coajă și se fierbeau în apă clocotită cu sare;
și mult nu le
trebuia. Se scurgeau și se lăsau să se răcească
și se tăiau în două,
scobindu-le miezul
și umplându-se cu brânză de vaci din cea dulce și fară zer,
mai multă, și cu brânză de oaie, atât cât să ție dreaptă cumpăna, care se
frecau cu o nafură de unt, cu mărar tocat și cu gălbenușuri tari de ou fiert
până se amestecă otova, adaugând albușuri bătute, ca să lege umplutura, să nu-și
iasă din margine, că de sare nu mai avea lipsă.
Se așezau, strânși unul lângă
altul, ca muierile la primejdie, într-o cratiță unsă și,
stropiți cu smântână,
se băgau la cuptor, de unde scoși,
erau aduși la masă, smântâniți din nou
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu