Ingrediente:
1kg
de prune care se desfac de pe sâmburi sau perje pe moldovenește
4
ouă
O
ceșcuță de cafea cu zahăr
O
ceșcuță de cafea cu lapte
O
ceșcuță de cafea cu ulei
250
g făină
30
g fulgi de migdale (sau nuci)
½
linguriță cu scorțișoară
Un
praf de copt
Un
praf de sare
Preparare:
O
tavă (25X30 cm) se unge cu ulei și se
tapetează cu făină.
Prunele
se rup în două, li se scot sâmburii și se presară cu scorțișoară.
Se
separă albușurile de gălbenușuri. Se pune mixerul în funcțiune și se bat cu
zahărul până se albesc și își dublează volumul. Se adaugă uleiul și se mixează
în continuare, apoi laptele. Făina se cerne împreună cu praful de copt (pentru
prăjiturile ”pufoase” este obligatoriu ca făina să fie proaspăt cernută). Se adauă
peste compoziția de gălbenușuri și se amestecă.
Albușurile
se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă în 3 reprize peste compoziția
de gălbenușuri amestecând ușor de jos în sus. Se toarnă aluatul în tava
pregătită ca mai sus.
Deasupra
se pun prunele una lângă alta cu tăietura în sus. Se presară fulgii de migdale
și se dă tava la cuptorul preîncălzit. Se coace 30-40 de minute. Se probează cu
o scobitoare introdusă la mijlocul tăvii: dacă iese curată, fără aluat pe ea,
prăjitura este gata.
Se
scoate pe un grătar și se lasă să se răcească. Rece, se porționează.
Cine dorește
poate presăra zahăr pudră, dar eu consider că este suficient de dulce și așa.
Merge
de minune cu o cană de lapte (sau cafea).
Arata foarte bine prajiturica! Anul asta nu am mancat prune asa ca ai reusit sa-mi faci pofta!
RăspundețiȘtergereVoi copia imediat reteta si sper s-o pun cat mai repede in practica.Cu stima,
RăspundețiȘtergereOlivia