Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 6 septembrie 2012

PRĂJITURA CU PRUNE ȘI FULGI DE MIGDALE

Pentru că toamna aceasta se găsesc destule prune, pentru că afară s-a mai răcorit și deci nu mai este o prolemă folosirea cuptorului, pentru că se prepară foarte ușor (de fapt treaba o face mixerul)  și nu în ultimul rând pentru că este destul de ieftină, am ales să fac această prăjitură. 

Ingrediente:
1kg de prune care se desfac de pe sâmburi sau perje pe moldovenește
4 ouă
O ceșcuță de cafea cu zahăr
O ceșcuță de cafea cu lapte
O ceșcuță de cafea cu ulei
250 g făină
30 g fulgi de migdale (sau nuci)
½ linguriță cu scorțișoară
Un praf de copt
Un praf de sare
 
Preparare:
O tavă  (25X30 cm) se unge cu ulei și se tapetează cu făină.
Prunele se rup în două,  li se scot sâmburii  și se presară cu scorțișoară.
Se separă  albușurile de gălbenușuri.  Se pune mixerul în funcțiune și se bat cu zahărul până se albesc și își dublează volumul. Se adaugă uleiul și se mixează în continuare, apoi laptele. Făina se cerne împreună cu praful de copt (pentru prăjiturile ”pufoase” este obligatoriu ca făina să fie proaspăt cernută). Se adauă peste compoziția de gălbenușuri și se amestecă.
Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă în 3 reprize peste compoziția de gălbenușuri amestecând ușor de jos în sus. Se toarnă aluatul în tava pregătită ca mai sus.
Deasupra se pun prunele una lângă alta cu tăietura în sus. Se presară fulgii de migdale și se dă tava la cuptorul preîncălzit. Se coace 30-40 de minute. Se probează cu o scobitoare introdusă la mijlocul tăvii: dacă iese curată, fără aluat pe ea, prăjitura este gata.


Se scoate pe un grătar și se lasă să se răcească. Rece, se porționează.
 
Cine dorește poate presăra zahăr pudră, dar eu consider că este suficient de dulce și așa.

Merge de minune cu o cană de lapte (sau cafea).
 

 

2 comentarii:

  1. Arata foarte bine prajiturica! Anul asta nu am mancat prune asa ca ai reusit sa-mi faci pofta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Voi copia imediat reteta si sper s-o pun cat mai repede in practica.Cu stima,
    Olivia

    RăspundețiȘtergere