Așa
că, supele, borșurile și ciorbele sunt la ”bătaie”.
Și
cum nu mai gătisem de mult ciorba de pui à la grec (venită în Țările Române o dată cu domnitorii fanarioți și numită așa,
franțuzit, de boierii care au adoptat-o), acum i-a venit rândul.
Sunt
multe variante ale acestei ciorbe dar ca să fie cu adevărat ”à la grec”, trebuie să conțină două elemente:
ouăle și lămâia, așa cum o arată și numele grecesc : Αυγολεμονο (Avgolemono).
Iată
deci varianta mea de ciorbăde pui à la grec:
Ingrediente:
Carne
de pui cu os (neapărat cu os, am pus spatele, pulpele și aripile de la un pui)
O
ceapă
Un
praz mic
Un
morcov
O
felie de țelină
Ardei gras (am pus de la congelator)
3-4
linguri cu orez
O
lămâie
3
gălbenușuri de ou
4-5
linguri cu smântână
Mărar
și pătrunjel verde
Sare
și piper după gust
Preparare:
Bucățile
de pui
se pun la fiert în apă cu sare (apă cât să acopere carnea).
Când
începe să fiarbă se spumuiește, iar când carnea este fiartă se scoate din supă.
Supa se strecoară și se pune din nou pe foc, iar când fierbe se pune pe rând
zarzavatul
tăiat cubulețe: ceapa, prazul, morcovul, țelina, ardeiul gras.
Orezul
se spală și se adaugă în supă.
Carnea fiartă se scoate de pe oase și se rupe
fâșii.
Când orezul și legumele sunt
aproape fierte, se adaugă și carnea
și se lasă să se termine de fiert. Între timp
cele 3 gălbenușuri de ou
se amestecă într-un castron mai încăpător, cu sare, piper
zeamă de lămâie și smântână după gust
și se bat bine cu furculița sau cu telul.
Între timp,
se dă focul mic la oala cu supă. Se ia câte un polonic de supă și se puneîn fir
subțire peste oul cu smântână,
amestecând continuu.
Se pun atâtea polonice cu supă până oul cu smântâna s-au
înfierbântat, ajungând cam la aceeași temperatură cu ciorba din oală. Se toarnă
încet, amestecând mereu, în oala cu ciorbă. Se pune verdeața tocată,
se acoperă
oala și se lasă 10 minute să se ”liniștească”, după care se poate servi cu
pătrunjel verde proaspăt tocat și o felie de lămâie.
Nu am mai facut de ceva vreme aceasta ciorbita! Saptamana asta sigur o voi face! Arata delicios!
RăspundețiȘtergere