O
bucată de pulpă de porc degresata și dezosata, de aproximativ 750 g
200
g aluat de foietaj
2-3
foi de varză murată
Câteva
linguri cu ulei
Cimbru
Boia
dulce
Sare
și piper după gust
Câțiva
căței de usturoi
Un
gălbenuș de ou și 2 linguri de lapte
Susan
Preparare:
Pulpa de porc se fasonează, dându-i-se formă aproximativ cilindrică, se șterge cu un
prosop de bucătărie și se unge cu un amestec format din usturoiul zdrobit bine
și frecat cu puțin ulei, sare, piper, boia și cimbru. Se pune într-un vas
acoperit și se lasă la frigider câteva ore pentru macerare.
Se pun la încins câteva linguri cu ulei în care se
prăjește rapid pulpa de porc, întorcând-o pe toate părțile pentru a se forma o
crustă,
după care se dă la cuptor, la început acoperită cu o folie de aluminiu
apoi
descopertă până se rumenește frumos. În timpul cînd
pulpa se află în cuptor, se stopește cu jiul format și se întoarce pentru a se
rumeni uniform. Când carnea este gata se scoate din cuptor se acoperă tava și se lasă 10-15 minute să se
odihnească și să se răcorească.
Foile
de varză murată se opăresc, se lasă să se răcorească
apoi se îmbracă friptura
care între timp s-a răcorit și aceasta.
Din
foaia de aluat se taie un dreptunghi cu lungimea suficientă pentru a se
înfășura bucata de pulpă. Pe 2/3 din aluat, pe lungimea acestuia, se fac crestături din 2,5 în 2,5 cm cu ajutorul
unui cuțit. Se așează carnea pe treimea de aluat rămasă necrestată, apoi se aduce
partea cu crestături peste carne, întinzând puțin aluatul formându-se o ”plasă”.
Se îndepărtează aluatul de prisos și se lipesc marginile ungându-se cu puțină
apă.
Se așează carnea îmbrăcată în aluat pe o tavă,
se unge cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte și puțină sare și se
presară cu susan. Se dă la cuptor până se rumenește.
Se servește caldă sau rece
cu murături sau salată.
Eu
am pregătit această friptură pentru Revelion.
Un adevarat deliciu! La cat de bine arata ;)
RăspundețiȘtergere