Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 15 februarie 2013

CORNURI UMPLUTE CU VIȘINE ȘI CU MERE

Mama mea, mare specialistă în cozonaci, plăcintecornuri, crafle și multe alte bunătăți, obișnuia (când eram copil, dar și mai târziu) ca săptămânal să facă 2-3 tăvi de plăcinte și în funcție de anotimp și cornuri umplute cu dulceață de vișine, sau de trandafiri sau de caise sau cu mere, timp în care curtea și chiar strada se umplea de arome de vanilie, trandafiri și scorțișoară. Cum scotea tăvile din cuptor, mama mă trimetea  cu câte 2-3 cornuri sau plăcinte (în funcție de cât de numeroasă era familia la care mă trimitea) pe farfurii acoperite cu șervete brodate la cei 2-3 vecini mai apropiați și la mătușa mea care stătea 2 străzi mai departe. Abia după ce mă întorceam, puteam savura și noi bunătățile. La rândul nostru, și noi primeam de la vecini diverse bunătăți. Așa era atunci.

 Cum aveam niște mere care dădeau semen că vor să se strice, mi-am adus aminte aminte de cornurile mamei și m-am hotărât să fac și eu. 

Ingrediente:
600 g făină
5 gălbenușuri de ou
3-4 linguri cu smântână
200 ml lapte călduț
25 g drojdie
100 g zahăr
50 g unt topit (călduț)
Vanilie, coajă de lămâie
Un vârf de cuțit de sare
Un albuș de ou pentru uns deasupra
 Pentru umplutura de vișine:
Dulceață de vișine
Pentru umplutura de mere:
Mere, zahăr, scorțișoară după gust
 

Preparare:
Toate produsele trebuie să fie cam la aceiași temperatură.
Drojdia amestecată cu 2-3 lingurițe de zahăr și 3-4 linguri de lapte călduț,
 
se pune într-un loc cald ca să crească.
Se cerne făina într-un lighienaș și se face o adâncitură la mijloc. Gălbenușurile de ou
 
 se bat cu praful de sare.
 
Se pune smântâna
 
și se amestecă.
 
Se toarnă peste făină. Când drojdia a crescut,
 
se adaugă și aceasta peste făină precum și restul de lapte.
 
Se amestecă întâi cu lingura până se omogenizează apoi se frământă cu mâinile unse cu untul topit, până aluatul face bășici (cam o jumătate de oră). Se strânge aluatul într-o bilă,
 
se acoperă cu un prosop curat și se lasă într-un loc cald, ferit de curenți de aer, minim o oră, ca să crească.
 
 Între timp se prepară umpluturile. Eu nu am avut dulceață de vișine ci vișine la congelator pe care le-am fiert scurt cu zahăr după gust (am preferat să fie mai acrișoară).
Merele se curăță de coajă, se dau pe răzătoare și se călesc cu zahăr după gust, în funcție de cât de dulci sunt merele și cu scorțișoară.

Când aluatul și-a dublat volumul, se scoate din lighienaș și se formează bile cam de aceeași dimensiune.
 
Din fiecare bilă se întind foi care se ung cu umplutura dorită,
 
 
 
 se formează cornurile
 
care se așează în tava unsă cu ulei, unde se mai lasă să crească încă 20-30 de minute,

după care se ung cu albușul bătut cu o lingură de lapre și se presară (sau nu) cu zahăr. Se coc în cuptorul preîncălzit până se rumenesc frumos.

Se pot presăra deasupra cu zahăr pudră.


Sunt delicioase!

 

 

 

 

2 comentarii:

  1. Nu am dubiu ca sunt delicioase! As inhata acum unul cu visine.
    Weekend placut...toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce poftă mi-ai făcut! Mâine dau fuga la mama. weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere