Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 2 septembrie 2012

GEM DE COARNE

Acum câteva zile am văzut în piață coarne  la o tarabă care comercializează frecvent fructe de pădure: zmeură, cătină, afine, mure. Nu mai văzusem de foarte mult timp, cred că de când eram copil. Erau destul de pipărate la preț, dar nu m-am putut abține să nu cumpăr măcar jumătate de kg. Intenționam să fac din ele compot. Punguța cu coarne am pus-o în altă pungă în care aveam niste nectarine. Am ajuns acasă și pentru că nu mă simțeam bine am aranjat repede cumpărăturile și m-am așezat puțin să-mi revin. De coarne am uitat complet. Pe la miezul nopții (insomnia, ce să-I faci?...) mi-am adus amintede coarne, m-am dus repede la fructieră (pusesem nectarinele cu tot cu pungă în fructieră), găsesc și punguța cu coarne. De la început nu arătau ele prea grozav, dar după cîteva ore de stat în pungă arătau destul de ciufulite. De compot nu mai putea fi vorba, așa că m-am gândit să fac un gem.

Ingrediente:
1kg de coarne
½ kg zahăr sau 300 g fructoză
Zeama de la o lămâie

Preparare:
Coarnele se spală și se lasă să se usuce.
 
Se pun la fiert cu apă cât să le acopere și cu zahărul.

 
Se fierb  10-15 minute până pilița fructelor crapă. Se lasă să se răcorească puțin și se trec pintr-o sită, frecând cu o lingură să obținem cât mai mult din pulpa fructelor.
 
Se pune din nou sucul și pulpa fructelor la fiert. Se mai fierbe căteva minute probând din când în când gemul: se pune o picătură de gem pe o farfurioară rece. Dacă rămâne ”bob” și nu se prelinge, gemul este gata.  Se adaugă zeama de lămâie, pentru a-și păstra culoarea frumoasă și se oprește focul. Se pune fierbinte în borcane care se sterilizează 24 de ore între pături.
 
Este foarte bun și aromat.

2 comentarii:

  1. Am gasit in mod intamplator blogul tau (de fapt blogurile tale - de la ”Geta-Caietul cu retete” am ajuns aici). Imi plac retetele tale, sunt interesante iar fotografiile sunt foarte frumoase.

    Felicitari pentru toate realizarile tale!

    Am lasat o ”leapsa” pentru tine pe blogul meu. Daca ai timp, daca iti face placere...

    Iti doresc o duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca iti plac retetele mele.
    Si tu ai un blog foarte frumos, de pe care am salvat si eu cateva retete.
    Iti doresc succes in continuare.
    In ceea ce priveste jocul la care m-ai invitat, m-am uitat peste el si am vazut ca necesita ceva timp.
    Imi cer scuze, dar la momentul acesta nu-mi pot permite sa particip.
    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere