Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 3 septembrie 2012

PERIȘOARE DE CARNE CU SOS DE ROȘII ȘI RODII


Săptămâna trecută am făcut niște perișoare de carne cuusturoi și ghimbir. Cred că nu am apreciat bine și am făcut cam multe pentru o singură persoană. M-am plictisit de ele. Să le arunc... nu m-am îndurat așa că m-am gândit să le transform. Le-am făcut un sos dulce-acrișor care le-a transformat într-un cu totul alt fel de mancare.

Ingrediente:
Perișoare sau chifteluțe
Pentru sos:
O lingură cu ulei
O ceapă
2-3 roșii
Un ardei gras
2 linguri sos concentrat de rodie
Sare și piper după gust
Câteva fire de pătrunjel verde

Preparare:
Perișoarele sau chifteluțele le preparați după una din rețetele: pârjoale moldovenești din piept de pui, chifteluțe marinate, perișoare dincarne cu usturoi și ghimbir, sau orice altă rețetă de perișoare sau chifteluțe, fie că sunt prăjite, coapte în cuptor sau fierte.
Deosebit este sosul, care se prepară în felul următor:
Uleiul se pune să se încingă. Se adaugă ceapa tocată mărunt și un praf de sare și se amestecă încontinuu până devine sticloasă.

Roșiile se rup și împreună cu ardeiul gras se pun în robot sau blender
 
și se transformă într-o pastă.
 
Se adaugă peste ceapă și se fierbe până scade.
Se adaugăperișoarele sau chifteluțele și se mai dau câteva clocote.
 
Când a scăzut suficient se adaugă sosul de rodii.
 
Acesta
 
se găsește la magazinele arăbești și înlocuiește vinul în diferite rețete, cel puțin așa mi-a spus prietena mea Tania care locuiește de aproape 30 de ani la Aman. Oricum, dă sosului un gust dulce-acrișor și o aromă deosebită.  Dacă sosul este prea grosse adaugă câteva linguri cu supă sau apă caldă.  Se condimentează cu sare (dacă mai trebuie), cu piper și câteva fire de pătrunjel verde.

Se servesc ca atare  sau cu mămăligă caldă sau cu piure (rețeta Linei), sau cu paste, cartofi natur etc.

Sosul are un aspect mai zgrunțuros. Dacă doriți unul fin, înainte de a pune perișoarele treceți sosul printr-o sită și eliminați semințele de roșii și cojile de roșii și ardei, dar ar fi păcat, pentru că s-ar pierde o parte din fibre și vitamine.

Un comentariu:

  1. mama ce minunatie de bucate!!!asat da opera de arta. sincer as da toti banii castigati la Premier league pentru o sotie care sa poaat gati doar pentru mien asemenea minunatii)

    RăspundețiȘtergere