4 fileuri de păstrăv
4 fileuri de cod
roşu
1/2 cană vin alb sec
3/4 cană supa de peşte sau de legume
6 boabe de piper negru
2 căţei de usturoi
O foaie de dafin
O crenguţă de rozmarin
sare
piper proaspăt macinat
puţin praf de cili
tăieţei de legume (reţeta mai jos)
sos de caviar (reţeta mai jos)
icre negre, icre de păstrăv şi roşii cherry pentru ornat
Pentru tăieţeii de
legume:
O bucată de praz
Un dovlecel
Un morcov
2 linguri cu unt
Sare şi piper
Pentru sosul de caviar:
2 linguri unt
2 linguri rase cu făină
½ cană de supă de peşte sau pasăre
3 linguri cu
smântână
O linguriţă cu
zeamă de lămâie
O lingură de caviar
Preparare:
Fileurile de peşte se pun unul peste altul, cel de
păstrăv dedesubt,
se condimentează cu sare, piper şi puţin praf de cili,
se
rulează şi se prind cu o scobitoare.
În vasul de dedesubt (pentru fiert) se pune vinul, supa
şi restul ingredientelor. Când a dat în clocot, se pune în vasul de deasupra
rulourile de peşte,
se pune capacul şi se fierb 10 minute la foc mic. Când sunt
gata se pun pe o farfurie încălzită, se acoperă cu o folie de aluminiu ca să se
păstreze cald până se prepară tăieţeii de legume şi sosul de caviar.
tăieţeii de legume:
prazul, numai partea albă şi puţin din cea verde (cât să
ajungă la dimensiunea morcovului şi a dovlecelului) se taie fâşii subţiri.
La fel
şi morcovul
şi dovlecelul.
Se încinge untul şi se adaugă legumele.
Se sotează la foc
mediu un minut după care se dă focul la mic şi se sotează în continuare 5-6
minute, acoperit, până legumele devin flexibile. Se opreşte focul şi se ţin
acoperite până la folosire.
sosul de caviar:
Se topeste untul într-o tigaie. Se ia de pe foc, se adaugă
făina şi se amestecă până se obţine o pastă. Se readuce tigaia pe foc şi se
încinge, amestecând, până începe să facă bule. Se ia de pe foc, se adaugă
treptat supa, amestecând bine dupa fiecare adăugare. Se readuce tigaia pe foc şi
se amestecă până ce se îngroaşă sosul şi începe să facă bule. Se ia din nou de pe
foc, se adaugă smântâna, zeama de lămâie şi caviarul.
Modul de servire:
Pe o farfurie întinsă (nu faceţi ca mine, este păcat că
acest preparat deosebit de gustos şi aspectos nu este pus suficient în valoare
din cauza vasului înalt pe care am montat preparatul) se pune un strat de sos. Deasupra
se aşează tăieţeii de legume peste care se aşează rulourile de peşte şi restul
de sos. Se decorează cu grămăjoare de icre negre, icre de păstrăv şi o roşie
cherry trasă în unt
*reţeta
este din bucătăria rusească, împrumutată, cred, de la francezi pentru că ei
folosesc o „Garnitură Mirepoix”
(ceapă, morcov, ţelină şi ciuperci tăiate cubuleţe şi sotate în unt), pe care eu am înlocuit-o cu tăieţeii de legume,
care îmi plac mai mult.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu