Pentru
că are acelaşi efect ca şi ciorba românească de potroace, adică este minunată
după o noapte de chef, luând mahmureala “cu mâna”.
Reţeta
pe care o prepar eu acum, “Солянка Сборная Мясная”, care în traducere motamo,
ar însemna “ceva sărat cu amestecătură de carne”, este o ciorbă groasă, sărată,
acrişoară şi cu mai multe feluri de carne, atât proaspătă cât şi afumată, cârnaţi,
legume, murături, măsline verzi, capere, lămâie. Varietatea de ingrediente te duce cu gândul la
resturile din platourile din seara petrecerii, de la aperitive la fripturi şi
chiar murături. Şi aşa şi este.
Originea
acestei ciorbe ar fi după unele surse în Ukraina, după alte surse în Georgia
secolului XVII. Cert este că există nenumărate versiuni ale acestei ciorbe, în
funcţie de ingredientele pe care le are fiecare la îndemînă. Ce nu trebuie să
lipsească este “amestecătura” de cărnuri şi castraveţii muraţi. Aceasta pentru
solyanka de carne, pentru că există 3 feluri de solyankă: de carne, de peşte şi
una de post, cu ciuperci.
Ingridiente:
350
g de carne de vită (eu am folosit 2
pulpe superioare de pui)
6-10
diferite tipuri de preparate din carne în
greutate de aproximativ 1/2 kg
ulei
de măsline
2
morcovi
o
ceapă
2-3
castraveţi muraţi
O
lingură de pastă de tomate
O
lingură de capere
½
pahar de moare de castraveţi
piper
3-4
frunze de dafin
lămâie
Măsline
verzi după gust
Verdeaţă
smântână
Preparare:
Carne
se pune la fiert cu apă rece cât s-o acopere se pune capacul, spuma nu se ia.
Carnea
fiartă se scoate din oală, se răceşte se dezoseaza şi se taie bucăţi mai mici
Ceapa
se toacă mărunt
Morcovii
se dau pe răzătoare
Castraveţii
se taie cuburi, rondele sau pai scurţi
Diversele
preparate de carne (eu am folosit cabanos, şuncă afumată, cotlet, guşă afumată) se taie în diverse forme
de la rondele până la pai
şi
se prăjesc până la rumenire uşoară într-un pic de ulei de măsline
se adaugă în supa fierbinte în care a fiert
carnea,
Ceapa
se prăjeşte puţin în uleiul rămas apoi
se adaugă morcovul şi se prăjeşte în continuare
se
adaugă castraveţii, se prăjesc 2-3 min
se
adaugă pasta de tomate, se mai căleşte 5-7 min pe foc mediu. Dacă pasta de
tomate este prea concentrată se poate adăuga un pic de apă
se
adaugă în supă ceapa, morcovul şi castraveţii prăjiţi
se adaugă carnea fiartă de pui, se fierbe 5-7
min şi se
adaugă caperele
se
adaugă moarea de castraveţi (1/2 de pahar)
Dupa
aceasta se adaugă frunzele de dafin, şi piper. Dacă este necesar se săreaza şi se lasă
acoperită cu capac 15-20 min.
Se
scoate frunza de dafin.
Se
toarnă în farfurii şi se decorează cu felii
de lămâie şi măsline tăiate sau întregi,
Şi
cine doreşte o lingură de smântână şi verdeaţă fin tocată
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu