Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 4 martie 2012

SOLYANKA DE CARNE, SAU ECHIVALENTUL RUSESC AL CIORBEI DE POTROACE


Pentru că are acelaşi efect ca şi ciorba românească de potroace, adică este minunată după o noapte de chef, luând mahmureala “cu mâna”.
Reţeta pe care o prepar eu acum, “Солянка Сборная Мясная”, care în traducere motamo, ar însemna “ceva sărat cu amestecătură de carne”, este o ciorbă groasă, sărată, acrişoară şi cu mai multe feluri de carne, atât proaspătă cât şi afumată, cârnaţi, legume, murături, măsline verzi, capere, lămâie.  Varietatea de ingrediente te duce cu gândul la resturile din platourile din seara petrecerii, de la aperitive la fripturi şi chiar murături. Şi aşa şi este.
Originea acestei ciorbe ar fi după unele surse în Ukraina, după alte surse în Georgia secolului XVII. Cert este că există nenumărate versiuni ale acestei ciorbe, în funcţie de ingredientele pe care le are fiecare la îndemînă. Ce nu trebuie să lipsească este “amestecătura” de cărnuri şi castraveţii muraţi. Aceasta pentru solyanka de carne, pentru că există 3 feluri de solyankă: de carne, de peşte şi una de post, cu ciuperci.

Ingridiente:
350 g de carne de vită  (eu am folosit 2 pulpe superioare de pui)
6-10 diferite tipuri de preparate din carne  în greutate de aproximativ 1/2 kg
ulei de măsline 
2 morcovi
o ceapă
2-3 castraveţi muraţi
O lingură de pastă de tomate
O lingură de capere
½ pahar de moare de castraveţi
piper
3-4 frunze de dafin
lămâie
Măsline verzi după gust
Verdeaţă
smântână 

 Preparare:
Carne se pune la fiert cu apă rece cât s-o acopere se pune capacul, spuma nu se ia.
Carnea fiartă se scoate din oală, se răceşte se dezoseaza şi se taie bucăţi mai mici

Ceapa se toacă mărunt

Morcovii se dau pe răzătoare

Castraveţii se taie cuburi, rondele sau pai scurţi

Diversele preparate de carne (eu am folosit cabanos, şuncă  afumată,  cotlet, guşă afumată) se taie în diverse forme de la rondele până la pai

şi se prăjesc până la rumenire uşoară într-un pic de ulei de măsline

 se adaugă în supa fierbinte în care a fiert carnea,

Ceapa se prăjeşte puţin în uleiul rămas apoi se adaugă morcovul şi se prăjeşte în continuare
se adaugă castraveţii, se prăjesc 2-3 min

se adaugă pasta de tomate, se mai căleşte 5-7 min pe foc mediu. Dacă pasta de tomate este prea concentrată se poate adăuga un pic de apă  

se adaugă în supă ceapa, morcovul şi castraveţii prăjiţi

 se adaugă carnea fiartă de pui, se fierbe 5-7 min şi se adaugă caperele

se adaugă moarea de castraveţi (1/2 de  pahar)

Dupa aceasta se adaugă frunzele de dafin, şi  piper. Dacă este necesar se săreaza şi se lasă acoperită cu capac 15-20 min.

Se scoate frunza de dafin.
Se toarnă în farfurii şi se decorează cu felii  de lămâie şi măsline tăiate sau întregi,

Şi cine doreşte o lingură de smântână şi verdeaţă fin tocată


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu