Ingrediente:
Pentru aluatul de patisserie:
200
g de untură curată de porc sau unt cu 80% grăsime sau margarină cu 70-80%grăsime
250
ml apa călduţă
3,5
pahare de făină (volumul paharului -250 ml)
un
ou
o
linguriţă de zahăr
o
linguriţă rasă de sare
2
linguri de ulei
O
lingură de oţet alb
Pentru trandafiri:
250
g aluat de patiserie
3
mere (de preferat roşii)
3
linguri de zahăr
Zeama
de la o lămâie (am folosit lime)
3
linguri de zahăr brun
2-3
linguriţe cu scorţişoară
Zahăr
pudră pentru finisat
Preparare:
Aluatul de patisserie:
Făina
se cerne într-un bol. Se adaugă celelalte produse: oul, sarea, zahărul, uleiul
şi apa, care împreună trebuie să aibă 270 g.
Se amestecă întâi cu lingura apoi se frământă aluatul 5-7
minute, însă cu cât se frământă mai mult cu atât mai bun va ieşi aluatul. Acesta
nu se va rupe în nici un caz la întindere. Este puţin moale, ca mătasea la
pipăit. Se lasă pe masă, acoperit, să se odihnească 10-20 de minute.
Apoi se împarte aluatul în 4 părţi.
Untura (sau
untul sau margarina), moale, la temperature camerei, se împarte şi ea în 4
părţi.
Fiecare
parte de aluat se întinde foaie şi se unge cu câte 50 g de untură.
Apoi,
se taie în câte 9 părţi
şi se împăturesc bucăţile de aluat una peste alta.
Aluatul
obţinut se ţine la frigider timp de 6-8 ore. Cu cat mai mult se ţine la
frigider, cu atât mai evidenţiate vor ieşi foile.
Trandafirii:
Merele
se taie în jumătate şi se îndepărtează partea lemnoasă, apoi se taie felii
subţiri cam de 2 mm grosime. Se stropesc cu zeama de lămâie.
Într-o
cratiţă se toarnă 200 ml de apă, se aduce la fierbere.
Se
adaugă 3 linguri cu zahăr. Când zahărul s-a topit şi apa fierbe, se adaugă
feliile de mere, stropite cu zeama de lămâie (eu am pus şi coaja de la lime).
Se
fierb nu mai mult de 2-3 minute, apoi se pun să se scurgă (feliile de mere ar
trebui să fie flexibile).
Aluatul
se întinde în foaie subţire de 1-2 mm grosime (dacă folosiţi aluat din comerţ,
întâi se decongelează) , se presară cu zahărul brun şi scorţişoară şi se taie
în fâşii de 3 cm lăţime şi 25-30 cm lungime.
Pe
fiecare fâşie de aluat se aşează feliile de măr uşor suprapuse, pe circa o treime
din lîţimea fâşiei.
Se
înfăşoară fâşia cu grijă, sub formă de tub iar marginea de jos a tubului se
trage spre interior, pentru a “sigila” trandafirii.
Trandafirii
se aşează în tava acoperită cu hârtie de copt
şi se coc timp de 30 de minute în cuptorul preîncălzit.
Când
sunt gata se presară cu zahăr pudră.
Pentru
trandafiri m-am inspirit din reţeta Elenei Kamelena
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu