½ kg spanac
2 linguri cu ulei sau o lingură cu ulei şi una cu unt
2 cepe potrivie
2 căţei de usturoi
½ ardei gras roşu
Sare, piper nucşoară rasă, după gust
1 ou
Preparare:
Spanacul
se alege frunză cu frunză,
se spală bine sub jet
de apă
şi se lasă să se scurgă.
Într-o oală se pune la fiert apă cu sare. Când clocoteşte
se pun frunzele de spanac
iar când apa a început din nou să fiarbă se ia oala
de pe foc şi se scurg frunzele de spanac astfel opărite într-o strecurătoare.
Una dintre cepe se curăţă şi se toacă mărunt. La fel cei 2 căţei de usturoi se
curăţă şi se toacă şi ei.
Uleiul sau untul şi uleiul se pun la încins într-o
tigaie, se adaugă ceapa şi usturoiul
şi când au început să se îngălbenească
uşor se adaugă ardeiul gras tăiat cubuleţe (eu am folosit ardei de lacongelator )
Când s-au muiat puţin se adaugă frunzele de spanac
opărite şi se sotează şi ele, dar nu prea mult.
Dacă mai trebuie, se adaugă
puţină zemă în care s-a opărit spanacul. Se gustă de sare şi dacă mai trebuie
se sărează (spanacul a fost opărit în apă sărată şi s-ar putea să fie suficient
de sărat, de aceea gustaţi mai întâi şi adăugaţi sare numai dacă este necesar).
Se acoperă tigaia şi se păstrează cald până se prepară ochiurile şi ceapa
caramelizată. Ceapa rămasă se taie peştişori
si se punne in puţin ulei încins. Când
a început să se îngălbenească se
adaugă ½ linguriţă de zahăr şi se continuă
caramelizarea până devine maronie şi crocantă.
Se lasă deoparte. Îmtr-o crăticioară se pune la fiert apă (de
vreo 3 degete) în care s-a adăugat o linguriţă cu sare şi una cu oţet. Când apa
a început să fiarbă, se amestecă cu o lingură într-un sens să se formeze un „vârtej”.
Se sparge oul şi se fierbe în această apă. Se scoate pe o farfurioară să se
scurgă tot lichidul.
Pe o farfurie se aşează spanacul, la mijloc ochiul (cine
doreşte poate face 2 ochiuri) iar peste ochi ceapa caramelizată. Se rade deasupra puţină nucşoară
şi se presară piper proaspăt măcinat.
* o reţetă asemănătoare a prezentat Mircea Dinescu în
emisiunea de duminica la amiază. Era făcută cu măcriş conservat şi puţină
slănină, dacă îmi aduc bine aminte. Cred că a fost bună pentru că această
reţetă făcută de mine mai dietetică şi cu spanac a ieşit deosebit de bună. Vă
spun eu, care nu suporta spanacul şi l-am gătit de foarte puţine ori .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu