şi pe “Reţete culinare”
Pentru că cei 40 de mucenici au căzut
şi anul acesta în post şi mi s-a părut că ar fi cam fazi, iată ce am făcut:
Plecând de la o reţetă de “coronitele
fragede” găsită pe internet, am transformat-o de post, am umplut mucenicii cu
dulceaţă, nuci, stafide etc, şi reteta a devenit:
Ingrediente:
3 pahare cu făină
o cană de apă călduţă
jumatate de lingură cu drojdie
uscată
jumatate pahar cu ulei
o lingură şi jumătate de zahăr
jumătate de linguriţă cu sare
50 g margarină topita
dulceaţă de trandafiri (sau alta)
nucă măcinată mai mare
stafide,
arome
Preparare:
Se pune drojdia, o linguriţă din
cantitatea de zahăr şi vreo 3 linguri de
apă călduţă într-o căniţă şi se amestecă.
Într-un castron se pune făina, şi se
face o groapă în mijlocul făinii, şi-acolo se pune amestecul de drojdie.
Peste cca 3 minute se pune şi sarea,
restul de zahăr, restul de apă, uleiul şi se omogenizează.
În mod normal, făina ar trebui sa
fie suficientă, dar dacă aluatul este cam cleios, se mai adaugă făina, dar câte
puţin.
Dupa ce se amestecă cu lingura de
lemn, se frământă cu mâinile, date prin
făină.
Trebuie frământat foarte bine, ideal
ar fi să fie la robot, dar se poate frământa şi cu mâna.
Aluatul se lucrează uşor, este
foarte maleabil.
După ce se frământă se pune la loc
călduţ pentru 30 de minute iar deasupra
se pune o cârpă umedă.
După 30 de minute aluatul se
răstoarnă pe masă, nu trebuie frământat din nou ! se împarte în 12 bucăţi cărora li se dă forma de bilă, daca se poate
cât mai egale.
Se ia cate o bilă, se întinde cu
sucitorul, mai lunguiaţă, nu rotundă şi
se unge cu margarina topită.
Peste unele am pus dulceaţă de trandafiri
şi nucă măcinată mai mare la robot, peste altele am pus nucă, stafide şi scorţişoară
iar peste altele nucă şi ornamente mici, rotunde de ciocolată. Am rulat şi
răsucit foile, mai cu grijă să nu iasă umplutura le-am dat forma de 8 şi dupa
ce i-am uns cu apa cu zahar am presărat nuci şi i-am dat la cuptor.
Au crescut foarte frumos.
Aici se găseşte varianta de sfinţişori moldoveneşti de frupt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu