Ingrediente:
Pentru blat:
100
g unt moale, la temperatura camerei
3 gălbenușuri
75
g zahăr sau 3 linguri pline cu fructoză,
1/2
căniță cu iaurt sau lapte,
1/2pachețel
de praf de copt,
200
g de făină,
Arome:
vanilie, coajă rasă de lămâie sau portocală
3-4 linguri pline cu griș
Pentru cremă:
400 ml smântână sau iaurt
2 ouă
Zahăr sau fructoză după gust
O lingură cu făină sau amidon de porumb
Arome: vanilie, coajă rasă de lămâie sau portocală
Caise, câte se dorește
Pentru bezea:
3 albușuri (sau mai multe, dacă aveți rămase prin
congelator)
Un vârf de cuțit de sare
Câte 2 linguri cu zahăr sau una de fructoză pentru
fiecare albuș de ou
Zeamă de lămâie
Fulgi de migdale
Preparare:
Blatul:
Într-un bol, se amestecă cu o lingură de lemn, untul cu
gălbenușurile, zahărul, iaurtul și
aromele.
Se adaugă făina proaspăt cernută împreună cu praful de copt.
Aluatul
obținut se întinde cu mâna unsă cu unt, în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se
presară un strat uniform de griș.
Crema:
Smântâna se amestecă cu ajutorul unei linguri de lemn cu
cele 2 ouă, zahărul, aromele și o lingură cu făină.
Crema obținută
se
toarnăîncet în tavă, peste stratul de griș, având grijă să nu fie deranjat.
Peste cremă se așează cu tăietura în sus, jumătăți de caise
(eu am pus zarzăre,
care sunt mai mici, dar foarte aromate).
Se pune tava în cuptorul preîncălzit.
În acest timp se face bezeaua:
Albușurile se bat spumă tare cu un vârf de cuțit de
sare. Se adaugă zahărul lingură cu
lingură și se mixează în continuare până se obține o bezea lucioasă. La sfârșit
se adaugă o linguriță cu zeamă de lămâie.
Se scoate tava din cuptor și se așează deasupra bezeaua
și fulgii de migdale. Se pune din nou tava în cuptor și se continuă coacerea la
foc potrivit până când bezeaua se rumenește puțin.
Deși pare greu de facut, este totuși foarte simplu, mai
mult durează redactarea rețetei.
Este foarte aromată și bună în ambele variante: dietetică
sau nu.
Ma intereseaza reteta si o voi incerca.Felicitari si multe multumiri!
RăspundețiȘtergere