Sarmalele de orice fel îmi plac foarte mult dar nu
întotdeauna am dispoziţia necesară să înfăşor la sărmăluţe. Aşa că m-am gândit
să fac o singură sarma mare pe care apoi s-o tai în felii de mărimea
sărmăluţelor.
Şi pentru că voiam să le servesc la un prânz de duminică invitată
fiind prietena mea Maria, m-am gândit să
le fac dietetice, din carne de pui.
Ingrediente:
½ kg de carne tocată (am pus piept de pui)
3-4 cepe
2-3 linguri cu orez
2-3 linguri cu ulei
2-3 linguri cu pastă de roşii
25-30 frunze de viţă
Un pahar cu vin sau borş
Cimru, mărar şi pătrunjel verde
Sare şi piper după gust
Smântână pentru servit
Preparare:
Frunzele de viţă se opăresc în apă sărată amestecată cu vin sau borş,
după
care se trec repede sub un jet de apă rece pentru a-şi păstra culoarea.
Ceapa se taie peştişor şi se căleşte puţin în ulei, doar
până devine sticloasă.
Se adaugă orezul care se căleşte şi el până se albeşte,
după care se adaugă pasta de roşii şi se „stinge” cu puţină zeamă în care s-au opărit frunzele de viţă. Se fierbe compoziţia
la foc mic până orezul este aproape gata. Se lasă să se răcorească. Se toacă şi
se adaugă verdeaţa
apoi carnea tocată şi se asezonează cu sare şi piper.
Se ia o tavă pentru „guguluf”, se unge cu ulei şi se „îmbracă”
cu frunzele de viţă opărite, având grijă să se răsfrângă peste marginile tăvii
pentru a putea acoperi compoziţia.
Se toarnă compoziţia în tava astfel tapetată
şi se
acoperă cu frunzele de viţă (cele care s-au lăsat răsfrânte peste margini).
Se pune
o lingură de pastă de roşii şi zeamă în
care s-au opărit frunzele. Se dă în cuptorul preîncălzit până se rumeneşte
puţin deasupra şi zeama s-a evaporat. Din când în când se scutură tava pentru a
nu se prinde. Se răstoarnă „sarmaua” pe un platou
şi se serveşte tăiată felii
şi
stropită cu smântână, cu mămăligă sau pâine.
Ce chestie misto!!!! tare de tot!
RăspundețiȘtergere