Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

sâmbătă, 16 iunie 2012

FELII DE SARMALE


Sarmalele de orice fel îmi plac foarte mult dar nu întotdeauna am dispoziţia necesară să înfăşor la sărmăluţe. Aşa că m-am gândit să fac o singură sarma mare pe care apoi s-o tai în felii de mărimea sărmăluţelor.
Şi pentru că voiam să le servesc la un prânz de duminică invitată fiind  prietena mea Maria, m-am gândit să le fac dietetice, din carne de pui. 

Ingrediente:
½ kg de carne tocată (am pus piept de pui)
3-4 cepe
2-3 linguri cu orez
2-3 linguri cu ulei
2-3 linguri cu pastă de roşii
25-30 frunze de viţă
Un pahar cu vin sau borş
Cimru, mărar şi pătrunjel verde
Sare şi piper după gust
Smântână pentru servit 

Preparare:

Frunzele de viţă se opăresc  în apă sărată amestecată cu vin sau borş,

după care se trec repede sub un jet de apă rece pentru a-şi păstra culoarea.

Ceapa se taie peştişor şi se căleşte puţin în ulei, doar până devine sticloasă.

Se adaugă orezul care se căleşte şi el până se albeşte,

după care se adaugă pasta de roşii şi se  „stinge” cu  puţină zeamă în care s-au  opărit frunzele de viţă. Se fierbe compoziţia la foc mic până orezul este aproape gata. Se lasă să se răcorească. Se toacă şi se adaugă verdeaţa

apoi carnea tocată şi se asezonează cu sare şi piper.

Se ia o tavă pentru „guguluf”, se unge cu ulei şi se „îmbracă” cu frunzele de viţă opărite, având grijă să se răsfrângă peste marginile tăvii pentru a putea acoperi compoziţia.

Se toarnă compoziţia în tava astfel tapetată

 şi se acoperă cu frunzele de viţă (cele care s-au lăsat răsfrânte peste margini).

 Se pune o lingură de pastă de roşii  şi zeamă în care s-au opărit frunzele. Se dă în cuptorul preîncălzit până se rumeneşte puţin deasupra şi zeama s-a evaporat. Din când în când se scutură tava pentru a nu se prinde. Se răstoarnă „sarmaua” pe un platou

 şi se serveşte tăiată felii

 şi stropită cu smântână, cu mămăligă sau pâine.

Un comentariu: