Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 1 iunie 2012

SUFLEU DE CĂPŞUNI, REŢETA DOAMNEI ERMINA

Deşi după unele dicţionare, sufleul este preparat la cuptor   iar acesta este numit cel mai adesea "spumă", eu vă prezint reţeta aşa cum Doamna Ermina, vecina mea din copilărie, aproape bunica mea, pe care o iubeam nespus şi pe care îmi plăcea să o ascult ore întregi, m-a învăţat această reţetă simplă pe care o numea  sufle (ea pronunţa franţuzit: soufflé), pe când încă nu împlinisem 10 ani. Doamna Ermina era văduva unui colonel care înainte de  44 s-a sinucis “din onoare” (mi-a trebuit mult să înţeleg ce înseamnă), adică pierduse o sumă enormă la jocuri de noroc, lăsând-o văduvă cu două fete, studente  la medicină.  Doamna Ermina, ea îsăşi fiică de colonel, făcuse “şcoala de menaj pentru domnişoare”. În multe dupăamieze de vară, stăteam amândouă pe pragul casei noastre şi eu o ascultam fascinată cum imi povestea de balurile de la Regiment, toaletele doamnelor şi domnişoarelor, papucii de dans din saten, meniurile…, cum mergea cu “ordonanţa” (soldatul) la piaţă (ca soţie de colonel nu avea voie să meargă singură), cum era ruşine să mănânci pe strada, chiar şi un covrig, cum de la o pasăre se folosea tot, în afară de ghiare şi pene, chiar şi intestinele, în special cele de curcan şi de gâscă, care se umpleau ca nişte cârnaţi…
Dar, gata cu amintirile! Să trec la reţetă:
Ingrediente:(pentru două porţii)
2 albuşuri
6 linguri rase cu zahăr
Un vârf de cuţit de sare
Un pic pe zeamă de lămâie
Căpşuni 
Preparare:
Albuşurile se bat cu un pic de sare. Se adaugă pe rând câte o lingură cu zahăr şi se bate în continuare până se topeşte tot zahărul.

Se adaugă zeama de lămâie şi căpşunile tăiate cubuleţe.
Se amestecă.
Se serveşte în cupe, după ce a stat 30 de minute la frigider.

Acum 50 de ani şi mai bine, când Doamna Ermina m-a învăţat reţeta, albuşurile se băteau cu telul. Mi se părea destul de greu la vârsta aceea…
Astăzi am pregătit sufleul cu mixerul şi a mers foarte repede.

Aşa că după aceeaşi reţetă am mai pregătit şi sufleu de zmeură,

 unde am înlocuit căpşunile cu zmeura

şi sufleu Mohito, cu lime (coaja şi zeama),

câteva frunze de mentă

şi un pic de esenţă de rom.






Un comentariu:

  1. Buna dimineata scumpa mea Geta!
    Iti multumim pentru reteta de sufleu de capusuni.
    Intr-adevar este foarte gustos.
    Imi amintesc ca si eu faceam cand eram studenta ,dar din pacate nu-mi mai aminteam exact care e reteta,dar de parca foloseam si biscuiti ca un fel de blat....???
    Multumim pentru toate retetele tale si mai ales pentru alea cu ciuperci,mie imi plac foarte mult,mai ales care le culegem din padurile de pe plaiurile Sucevei.

    RăspundețiȘtergere