Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 12 iulie 2012

VINETE UMPLUTE

Ingrediente:
5 vinete mici, lucioase
600 g carne tocată, din care doriți (piept de pui, de curcan, de porc de vită sau amestec)
2-3 cepe potrivite ca mărime,
O lingură cu unt
2 linguri de orez,
3-4 roșii mărișoare, bine coapte,
Mărar și pătrunjel verde,
Sare și piper după gust. 

Preparare:
Vinetelor li se taie codița și cu ajutorul unei lingurițe cu coada lungă se scoate cu grijă miezul, până rămân doar niște pereți cam de 1 cm grosime.

Vinetele astfel scobite se  sărează în interior și se lasă la scurs într-o strecurătoare, minim ½ de oră.
Între timp ceapa se taie mărunt și se pune la călit într-o lingură cu unt. Când ceapa a devenit sticloasă se adaugă orezul, se călește și el până se albește, după care se adaugă o căniță cu apă fierbinte. Se lasă să fiarbă până scade toată apa. Se lasă să se răcorească, se adaugă carnea tocată, verdeața tocată mărunt și se potrivește de sare și piper.

Vinetele se clătesc de surplusul de sare, se scurg bine și se umplu cu compoziția de mai sus. Se pun capace din felii de roșii. Se așează vinetele umplute într-o cratiță, printre ele se pun bucățelele de vinete care s-au scos din interior precum și câteva roșii tocate mărunt. Se umple vasul cu apă până la nivelul vinetelor se acoperă cu capac și se pune cratița la fiert, la foc mic. După cca 30 de minute se pune cratița în cuptorul preîncălzit, se mai lasă cam 20-25 de minute cratița acoperită, după care se scoate capacul și se lasă să se rumenească puțin. Timpul de preparare este orientativ, acesta fiind în funcție de mărime vinetelor și de felul cărnii folosite.Se servesc fierbinți, cu

sau fără smântână.

Un comentariu: