Când eram copil, la noi, în nordul Moldovei
dovleceii cărara li se spunea bostănei, se cultivau destul de rar, nici chiar noi
nu aveam în grădină pentru că mamei mele nu-i plăceau deși bunicul ei era grădinar.
Însă Mama Luța Berijan, vecina noastră, gătea foarte des dovlecei pentru nepoata
ei, doctorița, care voia s-o convingă pe mama că erau foarte sănătoși. Și poate
că avea dreptate, pentru că a trecut în neființă acum câteva săptămâni, la
peste 90 de ani! N-a reușit s-o convingă pe mama, dar mai târziu, când
procurarea alimentelor era o problemă, eu mi-am adus aminte de această rețetă și
pentru că soțului și bineînțeles și băieților mei le-a plăcut, o pregăteam o
dată sau de două ori pe vară.
Ingrediente*:
Pentru 2 persoane:
2 pulpe superioare
O lingură cu făină
2 linguri cu ulei
2 dovlecei în floare
2 cepe
Un ardei gras roșu și/sau unul verde
2-3 roșii (pot fi mai acrișoare)
Un pahar cu vin
Câțiva căței de usturoi
Mărar verde
Sare și piper după gust
Preparare:
Pulpele (superioare) de pui se taie în bucăți mai mici, se dau prin făină
și
se prăjesc în puțin ulei.
Când sunt rumenite se scot într-o farfurie. Dovleceii
(este de preferat să fie ”în floare”, adică tineri), se rad de coajă, se spală
și se taie cuburi mărișoare.
Se călesc și ei în același ulei în care s-au călit
și pulpele.
Se scot peste carne. Cepele se taie în două apoi rondele și se
pun în același ulei.
Se adaugă sare și se călesc până devin sticloase. Se adaugă
ardeii tăiați fâșii,
apoi roșiile curățate de coajă și tăiate bucăți nu prea
mici.
Se amestecă și când a început să fiarbă se adaugă vinul și eventual
puțină apă. Când s-au muiat și roșiile, se adaugă carnea și dovleceii, se dă
focul mic și se lasă să fiarbă.
Dacă scade prea mult se adaugă câte puțină apă
caldă. Se potrivește de sare și piper. Se adaugă mărarul tocat mărunt și
usturoiul tocat, se amestecă și se oprește focul.
Se lasă cratița acoperită 10
minute după care se poate servi.
*cantitățile din rețetă sunt orientative, ele fiind în
funcție de gustul fiecăruia (al bucătarului, în primul rând)
Imi place mult cum scrii, ti-ai mai castigat un cititor infocat
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Catalina.
RăspundețiȘtergereCu oarecare intarziere fata de data aparitiei,mi-am notat reteta.Mi se pare interesanta si sper sa o incerc cat mai repede posibil.Cu stima si mii de multumiri,
RăspundețiȘtergereOlivia