A aprins gătarul în curte și am pus ardeii la copt pe
grătar. Între timp a prins vreo 3 pui, aproape găini (curtea era plină, cred că
erau vreo 200 de pui, găini, curci, rațe și gâște, bașca porumbeii), i-am curățat,
i-am sărat, pipărat și frecat cu usturoi și i-am lăsat să aștepte până le-a
venit rândul la grătar. M-am speriat când soacra mea mi-a spus ca vom coace
toți ardeii aceia din lighean (vreo 50 de bucăți, când noi eram 4 persoane
adulte, cumnata mea care avea vreo 8-9 anisori și băiatul meu cel mare care
avea vreo câteva luni). Nu m-am mai mirat când soacra mea a făcut două feluri
de salată: cea clasică cu oțet și aceasta cu usturoi, precum și dint-un pui o
mâncare foarte bună cu ardei copți iar seara mai rămăseseră doar câțiva ardei pe fundul unui castron.
Deci iată rețeta de salată cu usturoi:
Ingrediente:
Ardei copți
Câțiva căței de usturoi
Câteva crenguțe de cimbru
Câteva fire de pătrunjel verde
O lingură cu ulei
Sare și piper după gust
Preparare:
Se coc ardeii și se curăță de pielițe, la fel ca aici,
având grijă să păstrăm sucul pe care îl lasă.
Se rup fâșii și se așează într-o salatieră.
Usturoiul
se pisează cu sare,
se freacă cu o lingură de
ulei și se subțiază cu sucul lăsat de ardeii copți.
Se presară frunzulițe de
cimbru și de pătrunjel verde și deasupra se toarnă mujdeiul de usturoi.
Se acoperă
salatiera și se lasă la rece minim o oră, după care se poate servi lângă pui pe
grătar, fleică sau pește.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu