Când eram copii, adeseori, în special sâmbăta, când mama cocea pâine, iar noi (eu și fratele meu) ne învârteam nerăbdători pe lângă ea, înainte de a face pâinea, ne făcea ori o tavă cu colăcei, ori câteva turte prăjite în tigaie, mai rar coapte pe plită pentru că se făcea fum.
Eu am făcut doar turte prăjite în tigaie.
Ingrediente:
500 g făină
Un plic de drojdie uscată sau
drojdie proaspătă cât o nucă+o linguriță cu zahăr
o linguriță cu sare
Preparare:
Făina se cerne într-un bol. Se adaugă drojdia uscată și
sarea. Dacă folosim drojdie proaspătă, aceasta se freacă cu o linguriță de zahăr
și un pic de apă caldă, se pune pentru 10-15 minute într-un loc cald să
crească. Se amestecă, adaugând câte puțină apă călduță, până se obține un aluat
destul de tare. Se frământă bine, până apar bășici. Se strânge aluatul într-o bilă,
se acoperă cu un prosop curat și se lasă să crescă cam o oră și
jumătate – două ore.
În acest timp, aluatul își va dubla volumul.
Într-o tigaie se pune ulei la încins (cam 2 cm din
înălțime tigăii).
Se rup bucăți din aluat, se înmoaie în uleiul din tigaie
și se modelează în mână turtele, străduindu-ne să iasă cît mai egale.
Dacă nu
ies, nu este nici o nenorocire. La mijlocul turtei se face cu degetul o gaură. Se
pune turta în uleiul încins și se prăjește pe ambele părți.
Sunt foarte bune cu
brânză,
frecate cu usturoi sau cu saramură de pui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu