Ingrediente:
-pentru blat:
140 g biscuiti cu unt
250 g nuci
150 g unt topit
2 linguri de cacaoa
-pentru crema de zmeura:
150 g branza de vaci
200 ml smantana grasa
200 g zmeura (am folosit congelata)
2-3 linguri de zahar pudra
-pentru crema de vanilie:
un plic crema "Creme Ole" de la Dr. Oetker
400 ml lapte
- in plus:
100 g ciocolata topita cu o lingura de lapte condensat sau smantana si o lingurita de unt
fructe de sezon (capsuni, zmeura,etc)
un plic de "Tort gelee" rosu
Preparare:
- Blatul:
Nucile se macine grosier (le-am pus in robot).
Se adauga apoi biscuitii,
cacaoa
si la urma untul topit si racit.
Aluatul obtinut se preseaza pe fundul si peretii laterali ai tavii pentru tarta (eu am folosit o tava termorezistenta)
Se coace in cuptorul preincalzit cca 15 minute, se scoate si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
se unge blatul rece, cu ciocolata topita.
Se acopera cu un strat de capsuni.
-Crema de zmeura
Se amesteca cu robotul sau mixerul toate ingredientele (eu am pus zmeura congelata). se toarna crema peste blat.
Se prepara crema de vanilie dupa indicatiile de pe plic si se pune peste crema de capsuni.Se acopera cu fructe dupa preferinta.
Deasupra se toarna jeleul preparat dupa indicatiile de pe plic.
Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.
luni, 31 mai 2010
vineri, 28 mai 2010
SALATA DE VINETE CU JELEU DE ARDEI COPT
Ingrediente:
cateva felii de paine, fara coaja
2 vinete
3 ardei capia rosii
200 ml ulei
0 ceapa mica
sare
otet
2 g gelatina
Preparare:
Gelatina se pune la inmuiat intr-o lingura de apa rece.
Vinetele se coc pe foc iute, se curata de coaja si se pun pe un plan inclinat sa se scurga.
Ardeii se coc si ei pe foc iute, se curata de coja si seminte si se pun intr-un bol cu sare si otet, sa se marineze putin.
Unul dintre ardeii copti se taie fasii subtiri. Ceilalti se toaca si se paseaza apoi cu un blender da mana. Zeama in care s-au marinat ardeii se incalzeste si se toarna peste gelatina inmuiata. Se amesteca bine pentru a se topi gelatina, dupa care se toarna peste pasta de ardei copti. Jeleul astfel obtinut se toarna intr-un strat de cca 0,5 cm intr-o tava imbracata in folie alimentara si se da la rece pentru a se inchega.
In acest timp se prepara salata de vinete : se toaca vinetele si se freaca cu uleiul dupa care se adauga ceapa tocata fin si se potriveste de sare (eu prefer cu robotul cu paleta de plastic).
Se lasa la frigider cca o jumatate de ora.
Si acum montarea:
-daca aveti mai multe inele, procedati in felul urmator: taiati feliile de paine cu inelele. Peste paine puneti un strat de fasii de ardei copti, apoi un strat gros de salata de vinete si deasupra jeleul de ardei (renuntati la faza cu pusul jeleului in tava). Dati la rece pana s-a inchegat jeleul, apoi scoateti de pe inele si serviti.
-daca nu aveti decat un inel (ca mine), taiati feliile de paine,
puneti deasupra un strat de fasii de ardei copti,
apoi un strat gros de salata de vinete. Scoateti inelul. Scoateti tava cu jeleul inchegat din frigider, decupati cercuri si cu grija asezati-le peste salata.
Decorati dupa preferinta si serviti.
joi, 27 mai 2010
TORTUL REGINEI sau SANDVISUL VICTORIEI
Este un desert englezesc, preparat pentru Regina Victoria (1819 - 1901).
Este simplu, elegant si foarte gustos.
Se spune ca era desertul preferat al reginei Victoria si al printesei Diana.
Celebru in Anglia, si nu numai, Tortul Reginei sau Sandvisul Victoriei este o prajitura care s-a nascut din spiritul pragmatic al Reginei Victoria.
Conform ritualului britanic, ceaiul de dupa-amiaza era, obligatoriu, insotit de tot felul de prajiturele si produse de patiserie. Regina a considerat ca toate acestea inseamna bataie de cap, iar pentru prepararea lor se consuma mult timp, motiv pentru care a cerut ca ele sa fie combinate intr-o singura prajitura. Asa s-a nascut Tortul Reginei.
Pentru ca nu putea fi o prajitura sofisticata, dat fiind faptul ca era vorba, pana la urma, de o simpla gustare, dar nici de o banalitate, la mijloc fiind Regina, cofetarii au gasit o solutie de compromis. Au facut doua blaturi de tort, fiecare coapte separat, pentru prepararea carora au folosit unt, oua si zahar, dar si multe mirodenii si faina, pe care le-au imbinat ca un tort, punand la mijloc, mult gem de capsune si crema de smantana. Regula spune ca tortul nu trebuie ornat, ci prezentat simplu, doar pudrat cu zahar.
Tot legile nescrise spun ca Tortul Reginei nu poate fi preparat decat cu gem de capsune de cea mai buna calitate, iar cantitatea de gem din prajitura trebuie sa fie foarte mare. Peste gemul de capsune, intre cele doua blaturi se pune smantana groasa batuta cu zahar si arome, dar este acceptata si frisca.
Interesant este faptul ca Tortul Reginei a cunoscut o a "doua tinerete", urmare a faptului ca Lady Diana a facut, la randul ei, o pasiune pentru aceasta prajitura simpla, dar plina de personalitate.
Ingrediente:
Pentru blat:
200 de grame de unt,
100 de grame de zahar,
4 oua,
200 de grame de faina,
doua linguri cu lapte,
un plic cu praf de copt.
Pentru crema:
200 de grame de gem de capsune (gros),
300 de grame de smantana groasa,
100 de grame de zahar pudra,
coaja de lamaie,
50 de grame de coniac sau esenta de rom.
Preparare:
Blatul:
- Ungeti doua forme de tort cu peretii detasabili, cu unt si tapetati-i cu faina (sau zahar pudra).
- Bateti untul pentru blat cu zaharul, pana se face spuma. Adaugati praful de copt amestecat cu lapte, apoi ouale pe rand
si faina proaspat cernuta.
Omogenizati bine
si turnati aluatul in parti egale, in cele doua forme de tort (aluatul se coace in doua tavi diferite, pentru aspect. Daca din diferite motive nu poti face asta, nu este nicio problema, il puteti coace tot odata si cand se raceste, il taiati in doua.)
- Coaceti blatul la foc potrivit circa 20-30 de minute, in cuptorul preincalzit. Cand s-au copt, scoateti-le si lasati-le sa se raceasca incet. Blaturile sunt delicate si foarte pufoase.
Crema:
- Bateti smantana spuma, la inceput la viteza mica, adaugati zaharul si bateti in continuare la viteza moderata, pana arata ca o crema fina (atentie, sa nu o transformati in unt!). Adaugati coaja de lamaie si lasati crema la rece o ora, doua sa se intareasca bine.
- Bateti gemul de capsune cu o lingura, doua de coniac sau cateva picaturi de esenta de rom si o lingura de lapte ca sa se faca cremos.
- Ungeti cu gem de capsune unul dintre blaturi (cel care are fata cea mai frumoasa pastrati-l pentru partea de deasupra),
apoi puneti toata crema de smantana. Daca se prelinge pe margini, nu este nicio problema, asta este hazul prajiturii.
Asezati al doilea blat.
Pudrati-l din belesug cu zahar pudra si lasati totrul la rece pentru o ora-doua inainte de a fi servit.
- Serviti tortul stropit cu sirop de caspune si o lingura, doua de frisca. Sau cu capsune proaspete, daca este sezonul.
Este excelent!
Si aici pregatite pentru colegii nurorii mele:
Abonați-vă la:
Postări (Atom)