Ingrediente:
Pentru blat:
100
g migdale (sau nuci) zdrobite grosier
100g
biscuiți cu cacao
100
g unt topit
100
g ciocolată neagră (peste 65% cacao)
Pentru mousse de ciocolată amăruie:
150
ml smântână dulce pentru frișcă sau
frișcă lichidă
200
g ciocolată amăruie
1/2
plic (5 g) gelatină granule sau o foaie de gelatină
100
ml frișcă bătută
Pentru mousse de ciocolată cu lapte:
150
ml smântână dulce pentru frișcă sau
frișcă lichidă
200
g ciocolată cu lapte
1/2
plic (5 g) gelatină granule sau o foaie de gelatină
100
ml frișcă bătută
Pentru mousse de ciocolată albă
150
ml smântână dulce pentru frișcă sau
frișcă lichidă
250
g ciocolată albă
1/2
plic (5 g) gelatină granule sau o foaie de gelatină
200
ml frișcă bătută
Preparare:
Se
topește untul. Se topește ciocolata. Biscuiții
se sfărâmă în robot. Se adaugă migdalele, apoi untul și ciocolata topită. Pasta
obținută se presează pe fundul tăvii de tort, într-un strat cât mai uniform.
Se
dă la rece.
Se
prepară mousse-ul de ciocolată amăruie: se pune gelatina să se înmoaie cu 2-3
linguri cu apă sau lapte. Se rade ciocolata într-un castron. Cei 150 ml de
smântână sau frișcă lichidă se aduc la fierbere. Se toarnă peste ciocolată și
se amestecă de la centru spre margini până se topește toată ciocolata. Se lasă
să se răcească la temperatura camerei. Gelatina înmuiată se încălzește până
devine fluidă (nu se aduce la fierbere). Când ajunge la 35-40 de grade se
toarnă peste ciocolata cu frișcă. Se adaugă frișca bătută. Se toarnă peste
blatul scos din frigider. Se pune din nou la rece, pentru a se întări mousse-ul.
Se
prepară în mod similar mousse-ul de ciocolată cu lapte. Se scoate din frigider
tava cu blatul și mosse-ul de ciocolată neagră (care trebuie să se fi întărit)
și se toarnă cu grijă mosse-ul de ciocolată cu lapte. Pentru ca straturile să
fie uniforme, cele două creme trebuie să fie reci (cea din tavă, închegată, iar
cea care se toarnă să fie rece, la temperatura camerei).
Se
prepară în mod similar mousse-ul de ciocolată albă și se toarnă deasupra. Se dă
la frigider peste noapte să se închege bine straturile. A doua zi, se încălzesc
cu feonul marginile detașabile ale tăvii de tort și, cu atenție se
îndepărtează. Se scoate ușor și fundul detașabil și se așează tortul pe
platou. Se decorează după preferință.
Eu
am preparat două torturi: unul pentru fiul meu, la a 40-a aniversare,
care s-a
mâncat instantaneu și nu am mai avut timp să fac fotografii cu secțiunea, dar am prins câteva instantanee
|
Ruxi se pregateste sa-si ajute tatal sa stingă lumanarile |
|
Gataaaa... |
|
Mihnea, nerabdator |
|
Foaarte bun... mai ales daca mananc singur1 |
și
altul, la câteva zile distanță, cu câteva mici modificări:
|
de data asta a ramas ceva... |
Pentru
că solicitanții erau în majoritate copiii, am redus cu 1/3 cantitatea de mousse
de ciocolată neagră și am dublat cantitatea de mousse de ciocolată albă. Am inversat
și ordinea starturilor.