Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 30 iulie 2014

CROCHETE DE PASĂRE

Am avut o jumătate dintr-o găină de țară din care am făcut o supă cu tăieței de casă.
De obicei, din carnea care a fiert pentru supă fac un pilaf
Dar cum orez nu prea am voie să mănânc, mi-am adus aminte că am găsit această rețetă de crochete în ”REȚETAR GENERAL DE PREPARATE CULINARE”, ediția 1962, pag 666, rețeta nr.1020.
Fiind un rețetar pentru alimentația publică, cantitățile sunt pentru 10 porții iar crochetele se serveau cu garnitură de mazăre. Eu am redus la 3 porții (în funcție de carnea avută) și am renunțat la garnitura de mazăre înlocuind-o cu cartofi trași în unt și salată.
Ingrediente:
350 g carne de pasăre fiartă și dezosată
50 g unt
200-250 ml lapte
Sare și piper după gust
4 ouă dintre care 2 fierte tari
O lingură cu făină +2-3 linguri pentru acoperit crochetele
Pesmet
Ulei pentru prăjit
Preparare:
După ce pasărea a fiert în apă cu sare și ceapă (eu am pus și morcov și rădăcină de pătrujel) se dezosează. Se taie apoi în pătrățele. 

Se călește făina 

în unt, 

se stinge cu lapte

 și se lasă să fiarbă până se îngroașă amestecându-se continuu cu telul (eu am folosit lingura de lemn). 

Se adaugă sarea si piperul proaspăt râșnit și se amestecă.

 În aceasta se adaugă carnea tocată în pătrățele 

și jumătate din cantitatea de ouă fierte și tocate, 

amestecându-se bine. 

Din această compoziție se pregătesc  crochete, în formă cilindrică, lungi de 5 cm, care se trec prin făina rămasă, ouăle bătute și prin pesmet, după care se pun la prăjit în ulei, la foc potrivit.

Le-am servit cu cartofi fierți și trași în puțin unt și salată de roșii cu castraveți.


marți, 29 iulie 2014

ROȘII MURATE DE VARĂ

Chiar dacă este vară și legumele proaspete se găsesc din abundență, câteodată parcă ai avea poftă și de o murătură. Alături de castraveții murați de vară varza murată de vară, astăzi prezint o rețetă de ROȘII MURATE DE VARĂ.
La noi rețeta nu prea este cunoscută dar eu fiind crescută la marginea de nord-est a țării, influența bucătăriei rusești își face simțită prezența. Un exemplu este și această rețetă care din Basarabia până în Siberia este binecunoscută și apreciată.
Eu am pus într-un borcan mic, de 2 kg pentru care am folosit:
Ingrediente:
1 kg de roșii tari, nu prea  coapte și nici prea mari
Frunzele de la o țelină mica
Un fir de mărar în floare semiuscat
Un ardei iute bulgăresc (nu prea picant)
O căpățână de usturoi (câte un cățel pentru fiecare roșie)
Câte o lingură rasă cu sare neiodată, pentru murături, la fiecare litru de apă

Preparare:
Se spală roșiile, ardeiul iute, frunzele de țelină și firul de mărar. 

Se curăță usturoiul. Roșiilor li se scot cotoarele și în locul lor se îndeasă câte un cățel de usturoi. La fundul borcanului se pun câteva frunze de țelină peste care se așează roșiile pregătite cu cățeii de usturoi în locul cotoarelor. Pe la mijlocul borcanului se mai pun câteva frunze de țelină, ardeiul iute și se umple borcanul cu restul de roșii. Deasupra se pun restul de frunze și firul de mărar. Se umple borcanul cu apă apoi se varsă într-o oliță, se strecoară și se măsoară.  

Se pune la fiert cu câte o lingură rasă de sare la fiecare litru de apă. Cînd a dat în fiert, după 2-3 clocote, se oprește focul, se lasă să se răcorească puțin apoi se pune încet în borcan, până se umple. Borcanul acoperit cu o farfurioară  se pune într-un los cald (chiar la soare, dacă se poate). 

Peste 2 zile (călduroase) frunzele și roșiile își schimbă culoarea (se îngălbenesc). 

A treia zi, roșiile mele murate erau numai bune: dulci-acrișoare, puțin picante (de la ardeiul iute), cu o ușoară aromă de țelină și usturoi.  O data cu roșiile am pus și un borcănel de castraveți murați de vară
Dacă mai rezistă (adică dacă nu le-ați mâncat pe toate) se pot păstra la frigider și o lună.

Au mers minunat lângă un pui Kievskaia (urmează rețeta). 
Mai multe rețete de roșii murate găsiți aici:  liveinternet.ru, vsyasol.blogspot.ro,  happy-forum.net 



duminică, 27 iulie 2014

BORȘ DIN TACÂM DE RAȚĂ CU TĂIEȚEI DE CASĂ

Ingrediente:
Un tacâm de rață
O ceapă
Un morcov
O rădăcină de pătrunjel
Un dovlecel mic (7-9 cm) ”în floare”
O țelină mică sau o legătură cu frunze de țelină
2-3 roșii mici
½ de ardei gras (am pus de la congelator)
Pătrunjel verde
3-4 fire de ceapă verde
Leustean verde
Borș după gust
Sare după gust
Preparare:
Tacâmul de rață (am avut 3 aripi, 3 gâturi fără piele, o pipotă și o inimă) 

se spală bine și se pun la fiert în apă rece cu sare. Când începe să fiarbă se ia spuma și se fierbe în continuare până carnea este aproape fiartă (se încearcă luînd între degete pielea de la aripă și dacă are tendința să se rupă ușor, carnea este aproape fiartă; carnea este fiartă când pielea se rupe ușor).
Între timp se prepară tăiețeii ca aici.

Când carnea este aproape fiartă se adaugă pe rând zarzavatul: ceapa tocată mărunt, rădăcina de pătrunjeș ți morcovul tăiate în 4 pe lung apoi transversal, roșiile tăiate cubulețe, 

roșiile, țelina și dovlecelul tăiat cubulețe, 

apoi ardeiul gras, 

pătrunjelul și ceapa verde tocate. 

Când zarzavatul este aproape fiert 

se potrivește de sare și se acrește cu borș după gust. Cînd borșul a început să fiarbă din nou, se adaugă tăiețeii și se mai fierb până ce aceștia se ridică la suprafață. 

Se gustă și se corectează gustul cu sare, borș sau apă după caz. Se adaugă leușten tocat. Se stinge focul, se acoperă oala cu un capac și se lasă 10 minute să se liniștească după care se poate servi. 

Cine dorește poate ”drege” borșul cu smântână și ardei iute.


sâmbătă, 26 iulie 2014

BAVAREZA DE LĂMÂIE CU OGLINDĂ DE ZMEURĂ

Ingrediente:

Pentru blat:
100 g biscuiți cu unt
50 g unt
100 g ciocolată

Pentru bavareză:
400 g cremă de brânză
400 ml smântână pentru frișcă
Sucul de la 2 lămâi (am pus o lămâie și o limetă)
Coaja de la câte o jumătate din cele 2 lămâi
100 g zahăr
4 lingurițe rase cu gelatină granule sau 5 foi de gelatină

Pentru oglinda de zmeură:
200 ml piure de zmeură sau 300 g zmeură proaspătă
Zahăr după gust
2 lingurițe rase cu gelatină granule sau două foi

Pentru decor:
Zmeură proaspătă
Fășii de coji de lămâie
Căteva lingurițe cu zahăr

Preparare:
Pentru blat:
Se topește ciocolata și se amestecă cu untul moale, la temperatura camerei și cu biscuițiimăcinați fin. Se presează bine pe fundul detașabil al unei tăvi de tort cu diametrul de 20 cm. Se  pune tava cu blatul în frigider.
Pentru bavareză:
Se rade câte o jumătate din cele două lămâi. De pe celelalte  jumătăți de lămâie se scot fâșii de coajă. Se storc lămâile peste crema de brânză și zahăr și se amestecă bine, până se topește zahărul. Gelatina se pune la înmuiat în câteva linguri cu apă rece.
Se bate frișca. Gelatina se încălzește la microunde sau pe baia de abur, fără a se fierbe. Se toarnă peste crema de brânză amestecând ușor cu o spatulă. Se adaugă și frișca bătută, amestecând ușor cu spatula. Se scoate tava cu blatul din frigider și se toarnă ușor bavareza peste blat. Se dă din nou la rece pentru minim 4-5 ore, până se întărește crema.

Pentru oglinda de zmeură:
Zmeura se pune la fiert cu câteva linguri de apă și cu zahăr după gust.  Piureul obținut se trece printr-o sită pentru a îndepărta semințele. 

Gelatina se înmoaie în apă rece pentru 10 minute apoi se încălzește (fără a se fierbe)  și se amestecă cu piureul de zmeură, când s-a răcit bine se toarnă ușor peste bavareza care trebuie să se fi întărit deja. Se pune din nou la frigider pentru câteva ore, până se întărește și oglinda.

 Pentru decor:
Se topește zahărul cu câteva linguri de apă până se obține un sirop gros se pun fâșiile de lămâie și se fierb câteva minute și apoi se scot pe un prosop.

Se decorează bavareza cu bobițe de zmeură și fâșiile de lămâie.





vineri, 25 iulie 2014

SALATA DE VARĂ CU DRESSING DE SMÂNTÂNĂ ȘI USTUROI

Ingrediente:
O ceapă mică
2 castraveți
2 roșii cherry
Câteva fire de mărar verde
Câteva fire de mărar verde
2 linguri bune cu smântână
2 căței de usturoi
Sare, piper fulgi de cili
Preparare:
Ceapa se taie peștișor. Castraveții se curăță parțial de coajă, se taie în 4 și se scot semințele, apoi se taie cuburi. Roșiile se taie în 4 și se scoate căsuța cu semințe. Pătrunjelul se toacă mărunt.

Se așează toate legumele în salatieră 

și se stropesc cu următorul dressing:

Usturoiul se pisează cu sare mare. 

Se adaugă smântâna și se amestecă bine. Se adaugă sare (dacă mai trebuie), piper proaspăt râșnit, mărar fin tocat și fulgi de cili. 

Se amestecă și se servește imediat.

miercuri, 23 iulie 2014

RULOURI DE PUI CU SALSA VERDE

Ingrediente:
Un piept de pui dezosat, dar cu piele
O lingură cu ulei
O lingură sos Worcestershire
Piper proaspăt râșnit
Sare
Usturoi granulat
Boia de ardei
Cimbru uscat
fulgi de cili
Pentru salsa verde:
3 căței de usturoi
Un pic de sare grunjoasă
O legătură mică de pătrunjel verde
O lingură cu ulei de măsline
Câteva picături de oțet
Facultativ:
keceap
În plus:
bețe pentru frigărui
câteva scobitori
Preparare:
Pieptul de pui, dezosat se taie fâșii pe toată lungimea sa. Fâșiile se pun într-un bol sau o crăticioară împreună cu puțină sare, piper,  boia de ardei, cimbru, usturoi granulat, fulgi de cili, sos Worcestershire și ulei, se amestecă bine pentru ca fâșiile de piept de pui să se acopere peste tot. 

Se acoperă vasul și se pune la rece pentru minim 2 ore. Apoi se scot fâșiile și se ruleazăsub formă de cerc folosind două sau 3 fâșii, în funcție de lungime. Rulourile obținute se înșiră pe frigărui și pentru a nu se desface se prind în partea opusă cu scobitori. 

Frigăruile astfel obținute se frig pe grătar 

câte 4-5 minute pe fiecare parte.

Pentru salsa verde se pun cățeii de usturoi împreună cu sarea grunjoasă într-un mojar și se zdrobesc bine. Se adaugă pătrunjelul fin tocat și se mojarează până se obține o pastă nu prea fină. Se toarnă câte puțin ulei de măsline și se freacă ca la maioneză. La sfârșit se adaugă câteva picături de oțet al cărui singur rol este de a păstra culoarea verde, frumoasă a sosului. 

O altă metodă de preparare a sosului este de a pune toate ingredientele într-un vas înalt și a le transforma în pastă cu un mixer vertical.

 Cantitățile de ingrediente folosite sunt după gustul fiecăruia.

Rulourile pot fi servite și cu puțin keceap, alături de sosul verde.


marți, 22 iulie 2014

SUPĂ DIN GĂINĂ DE CURTE CU TĂIEȚEI DE CASĂ

Ingrediente:
O jumătate de găină de curte
O ceapă
Un morcov
O rădăcină de pătrunjel
Tăieței dintr-un ou
Sare și piper după gust
Câteva fire de pătrunje verde

Preparare:
Găina se porționează, se spală bine și se pune la fiert în apă rece cu puțină sare. Se fierbe având grijă să se spumuiască supa. Când carnea este aproape fiartă se pune ceapa întreagă, doar curățată de coajă, morcovul curățat și rădăcina de pătrunjel. Când carnea și legumele sunt fierte, se scot din supă. Între timp se fac tăieței dintr-un ou, după rețeta de aici 

Într-un vas separat, se pune apă la fiert cu o linguriță de sare. Când apa clocotește se pun tăiețeii la fiert. Când s-au ridicat la suprafață se scurg, se clătesc  cu apă rece și se pun în oala cu supă. Se potrivește de sare și piper și când  începe din nou să clocotească, este gata. Se servește fierbinte cu pătrunjel fin tocat.