Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.
joi, 26 noiembrie 2009
RULADA DE OMLETA
Pentru aceasta reteta m-am inspirat de aici
Ingrediente:
-3 oua
-100 g cascaval ras
-sare
-piper
-patrunjel verde tocat si cateva fire de ceapa verde tocate
-un ardei gras rosu tocat si cateva boabe de piper rosu
-3 lingurite ulei
Preparare:
Se sparge cate un ou in cate un castronel. In primul se bate oul cu sare si piper. In al doilea se bate oul cu sare si se adauga patrunjelul si ceapa verde, tocate. In al treilea castronel se bate oul cu sare si se adauga ardeiul gras, tocat.
Se incalzeste o tigaie, se unge cu putin ulei, cam o lingurita.
Se toarna oul din primul castronel si se inclina tigaia ca sa iasa o omleta subtire.
Se acopera cu cascavalul ras.
Se da deoparte si se ruleaza cu o paleta, usor ca sa nu se rupa, ca sa se formeze un rulou, care se impinge la marginea tigaii.
Se unge cu o pensula inmuiata in ulei tigaia, se toarna cea de a doua compozitie, se coace pe foc si trebuie avut grija ca oul sa ajunga si sub ruloul de la margine.
(eu nu m-am miscat destul de repede si compozitia n-a acopertit in totalitate tigaia)
Se da deoparte si se ruleaza, ca un bulgare de zapada, adica miscand ruloul format anterior peste omleta cu verdeata, formand un rulou mai mare.
La fel se repeta operatia si cu ultima compozitie.
Ruloul format se lasa sa se racoreasca putin si se taie felii.
Se serveste cu sos de rosii sau cu o salata asortata.
marți, 24 noiembrie 2009
TORTELETE CU CIOCOLATA, MASCARPONE SI STRUGURI
Ingrediente:
blat:
5 oua
1 1/2 cana de zahăr
2 cani miez de nuca
1 cana alune neprajite
1 linguriţă faina
2 linguri de de cacao
vanilie
Crema:
300 g branza Mascarpone
coja rasa de la 1/2 de lamaie
2 linguri zahar pudra
vanilie
Glazura:
200 g ciocolata
o lingura de lapte condensat
o lingura coniac
In plus:
struguri
cateva seminte de rodie
Preparare:
Blat
Nucile si alunele se pun in robot si se zdrobesc, nu prea marunt.
Albusurile se bat zapada. Treptat, se adaugă o jumătate de zahăr si se bate pana cand se topeste.
Gălbenuşurile se amesteca cu zahărul rămas şi se bat pana se albesc.
Într-un recipient separat se amestecă nucile, alunele, cacaoa, faina si vanilia.
Compozitia de blat se prepară amestecand ingredientele uscate şi adaugand alternativ galbenusurile si albusurile batute. Se amestecă uşor cu o paleta sau cu telul.
Se intinde compozitia in tava si se coace în cuptorul preîncălzit la 170 grade C.
Crema:
Se amesteca bine toate ingredientele.
Glazura:
Ciocolata cu laptele condensat se topeste pe baia de abur. Cand ciocolata este topita se adauga coniacul.
Montarea:
Cu o forma rotunda se decupeaza cercuri din foaia de blat.
Pe cate un cerc se pune o lingura de crema, cateva boabe de struguri, din nou crema si alt cerc de blat.
Deasupra se toarna glazura si se decoreaza cu boabe de struguri si seminte de rodie
duminică, 22 noiembrie 2009
TORT GELEE
Am ales sa-l fac intr-o tava dreptunghiulara, 20x25 cm.
Este o prajitura care necesita ceva mai mult timp si atentie pentru preparare, dar merita!
Blatul:
300 g biscuiti digestivi
100 g nuci
100 g alune crude
100 g ciocolata
100 g unt
Nucile si alunele se pun in robot si se sfarama, dar nu praf. Se adauga biscuitii si se sfarama si ei, apoi amestecul se pune intr-un castron. Untul si ciocolata se topesc si se adauga peste amestecul de nuci, alune si biscuit. Tava se imbraca in folie alimentara, se toarna amestecul in tava
si se niveleaza bine pentru a forma blatul.
Se da pentru cateva minute la congelator sa se intareasca, dupa care se muta in frigider.
Jeleu de cocos
1 conserva lapte de cocos (400 ml)
1 conserva de 320 ml frisca lichida sau smantana fermentata
1 conserva lapte condensat (300 ml)
1 lingurita esenta de vanilie
2 plicuri gelatina (14 g)
50 g nuca de cocos rasa
Laptele de cocos se amesteca cu laptele condensat , frisca lichida, nuca de cocos si esenta de vanilie. Gelatina amestecata cu apa rece se lasa ca sa se umfle, apoi se dizolva complet la bain-marie. Se toarne in amestecul de cocos.
1/3 din compozitie se toarna in tava peste blatul care intre timp s-a intarit
Jeleu de kiwi
3-4 bucati de kiwi
100 g zahar (sau dupa gust)
10 g gelatina (un plic)
O lingura de coniac, sau lichior de kiwi, sau alta tarie.
Se curata fructele, se taie bucati si se pun la foc impreuna cu zaharul. Cand s-au muiat putin iar zaharul s-a topit se pun in blender si se obtine o pasta. Se adauga coniacul si gelatina inmuiata si se amesteca bine pentru a se topi (amestecul de fructe fiind cald, nu mai este nevoie sa incalzim gelatina pentru a se topi).
Jeleul se da pentru cateva minute la congelator. Cand a inceput sa se intareasca, se toarna peste jeleul de cocos din tava, care trebuie sa fie perfect inchegat.
Se niveleaza, se asteapta sa se inchege si se toarna alta treime din jeleul de cocos (care a fost tinut la temperature camerei),
se pune cateva minute in congelator dupa care se da la frigider pana este complet intarit.
Intre timp se prepara
Jeleu de trandafir si rodie
O lingura suc de rodie (eu am avut de la magazinele cu produse arabesti, dar se poate si cu sucul natural, din samburi, si reduceti proportional cantitatea de apa)
100 ml sirop de trandafiri (facut de mama mea)
O lingurita de petale de trandafir conservate (tot de la mama)
10 g gelatina
200 ml apa
Sucul de rodie se amesteca cu siropul de trandafir si apa, astfel ca sa obtineti 350 ml lichid. Se incalzeste pana aproape de fierbere si se amesteca cu gelatin inmuiata in putina apa rece. Se raceste amestecul in congelator si cand a inceput doar putin sa se intareasca se toarna in tava peste celelalte straturi, care trebuie sa fie bine intarite.
Dupa ce s-a inchegat si jeleul de rodie si trandafir se toarna restul de jeleu de cocos si se asteapta sa se inchege.
Jeleu de lamiae si portocale
Se prepara ca aici.
Se toarna in tava si se lasa sa se inchege, cel putin 2 ore.
Se decoreaza dupa dorinta.
Este foarte aromata si buna.
MUSACA DE CARTOFI CU PIEPT DE PUI
Ingrediente:
-4 cartofi, marisori
-un morcov
-700g piept de pui, tocat
-2 cepe
-un fir de praz mic, sau 1/2 dintr-un praz mare
-verdeata
-200 ml ulei
-1oo ml suc de rosii concentrat
-sare si piper dupa gust
Preparare:
Cartofii se curata si se taie felii.
Se prajesc putin, cat sa se moaie, in ulei incins.
Se scot si se pun intr-o sita sa se scurga eventualul surplus de ulei.
Intre timp, se curata ceapa si prazul si se taie marunt. Morcovul se da pe razatoare.
Ceapa si prazul se pun pe foc intr-o tigaie cu o lingura de ulei si putina sare, pana devine sticloasa.
Se adauga morcovul ras
si cand acesta s-a muiat putin se adauga carnea tocata.
Se fierbe pana scade zeama lasata de carne.
Se adauga sare si piper dupa gust si verdeata tocata. Se amesteca bine si se lasa deoparte.
Se imbraca fundul si peretii tavii cu felii de cartof.
Se pune un strat gros de carne pregatita ca mai sus
Se acopera cu un strat de cartofi si se pune restul de carne
deasupra se imbraca cu restul de cartofi prajiti.
Se toarna sucul de rosii
si se da la cuptor pentru 20-25 de minute
Se serveste cu salata sau castraveciori murati.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)