Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 30 martie 2011

SALATA DE ICRE DE MACROU


Ingrediente:
Icre proaspete de macrou
Miezul de la o felie de paine, muiat in lapte
200-250 ml ulei
Zeama de la o jumatate de lamaie
½ ceapa.

Preparare:
Icrele se pun pe baie de abur si se amesteca cu o furculita, pana se albesc si nu mai este lichid.
Se adauga miezul de la o felie de paine, muiata in lapte si stoarsa bine. Se omogenizeaza bine cu icrele fierte pe baia de abur. Se toarna cate un pic de ulei si se freaca cu lingura de lemn. Se picura cate putina zeama de lamiae. Cand este gata se adauga ceapa tocata marunt.

Se poate servi pe paine prajita.

MACROU MARINAT


Ingrediente:
3 bucati de macrou
2-3 linguri de ulei,
2-3 linguri otet, (preferabil de vin)
o lingura de zahar,
piper,
sare,
foi de dafin,
boia iute de ardei
½ cana pasta de rosii sau bulion
(cantitatile sunt aproximative, acestea putand fi mai mari sau mai mici, in functie de gust)

Preparare:
Macroul, eviscetat, decapitat si fara coada se taie felii si se aseaza intr-o cratita. Deasupra se toarna 2-3 linguri de ulei, 2-3 linguri otet, o lingura de zahar, piper, sare, foi de dafin, boia iute de ardei. Se toarna apa cat sa acopere pestele si se lasa sa fiarba cu capacul pus, la focul mic. Dupa ce a fiert bine (cel putin o ora) se adauga bulionul si se mai lasa pe foc mic inca jumatate de ora. Se verifica din cand in cand si daca trebuie se mai adauga apa, scuturand cratita pentru a pastra bucatile de peste intregi. Cand este gata, oasele mici s-au “topit”, ramanand doar sira.

Se poate servi pe felii de paine prajita, unse cu usturoi.

luni, 28 martie 2011

SALATA DE MORCOVI


Ingrediente:
1 kg de morcovi uniformi si mai mari
2 linguri ulei de floarea soarelui
2-3 linguri de zahar (in functie de cat de dulci sunt morcovii)
Sare
Mix de piper (sau de care aveti)
Coriandru
2 catei de usturoi
2 linguri otet de vin

Preparare:
Morcovii se curata si se spala bine. Apoi se dau prin razatoare. Eu am folosit razatoarea Borner, placa cu doua randuri de dinti, asfel ca morcovul sa fie taiat in fasii subtiri si lungi, ca niste paie.
Piperul si coriandrul se strivesc mai mare, in piua (sau se rasnesc). Se adauga peste fasiile de morcovi. Se adauga zaharul (sau miere de albine).
Se curate usturoiul si se piseaza cu sare, apoi se adauga si acesta peste morcovi.
Se adauga otetul si uleiul.

Se amesteca bine cu mainile toata compozitia si se freaca bine pana morcovul lasa suc.

In aceasta reteta este foarte important ingredientul "coriandru" care ii da o aroma si un gust deosebit.
Se poate manca si imediat, dar este mult mai buna daca se lasa o noapte la frigider.
Se poate pastra si o luna intr-un borcan, presat bine si inchis ermetic.
Merge perfect cu mancaruri din carne si legume.