Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 28 mai 2014

SALATA DE SOMON

Ingrediente:
100 g file de somon afumat
2 cartofi potriviți
4 ouă de găină sau 8 ouă de prepeliță fierte tari
o legătură de ceapă verde
câteva fire de mărar
o ceapă roșie
câteva măsline
un ardei capia roșu
2 linguri cu maioneză (facultativ)
2-3 linguri cu ulei
2-3 lingurițe cu oțet de vin
Sare și piper după gust

Preparare:
Se curăță  ceapa roșie, se taie în jumătate apoi semirondele, se adaugă sare și oțet și se lasă puțin la macerat.


Cartofii se fierb în coajă și după ce s-au răcit se curăță de coajă și se taie cuburi. 

Se adugă peste ceapa roșie și se amestecă. 

Somonul se taie fâșiuțe și se adaugă peste cartofi. 

Ceapa verde se taie rondele, inclusiv codițele. 

La fel, mărarul, ouăle dacă sunt de găină se taie în 4, dacă sunt de prepeliță în două, ardeiul rondele. Toate, împreună cu măslinele se adaugă în salatieră.

 Se asezonează cu ulei, sare și piper (facultativ și cu maioneză). Se servește cu pâine prăjită sau ca atare.


sâmbătă, 24 mai 2014

MUFINS CU FRUCTOZĂ ȘI CREMĂ DE FRUCTE ROȘII

Ingrediente:
3 ouă
200 ml smântână
50 g unt topit și răcit
100 g fructoză
300 g făină
Un plic praf de copt
Arome: vanilie, coajă rasă de lămâie sau portocală
Pentru cremă:
400 g fructe roșii (am pus zmeră și căpșuni congelate)
2 linguri cu fructoză
2 linguri cu amidon sau un plic cu budincă de vanilie sau căpșuni

Preparare:
Pentru cremă, se iau 2-3 linguri din zeama lăsată de fructele congelate și se amestecă cu amidonul. Restul fructelor se pun în blender și se pasează împreună cu fructoza. Amestecul obținut se pune pe foc și când începe să fiarbă se dă focul mic, se adaugă amidonul și se amestecă până se leagă. 

Se lasă la răcit, amestecând ocazional să nu facă pojghiță deasupra.

Pentru aluat se mixează ouăle cu fructoza,

 se adaugă untul topit și smântâna, aromele 

apoi făina cernută împreună cu praful de copt 

amestecând cu o paletă până se obține un aluat destul de consistent.

 Formele de brioșe se tapetează cu chese (hârtii speciale) și în fiecare formă se pune cîte o lingură de aluat, apoi una de cremă 

și se acoperă cu altă lingură de aluat. 

Se pun la copt pentru 20-25 de minute în cuptorul preîncălzit. Se scot din cuptor când sunt ușor rumenite. 

Se lasă să se răcească și li se pune câte o ”căciulă” din crema rămasă.



Sunt aerate, pufoase și, cu moderație pot fi consumae și de diabetici.


vineri, 16 mai 2014

PASTRAMĂ DIN CARNE DE PORC

Ingrediente:
1 kg de carne de porc (am folosit pulpă degresată și dezosată)
5-6 căței de usturoi
2 lingurițe de boia de ardei dulce
½ linguriță cu sare
1-2 lngurițe cu mix de piper (negru, verde, alb, roșu)
cimbru
1-3 linguri cu ulei
Saramură din o lingură cu vârf de sare pentru murături la 1kg de apă.

Preparare:
Carnea se ține în saramură timp de 2 ore. Saramura trebuie să acopere complet carnea. După două ore se scoate carnea din saramură, se șterge de surplusul de lichid  cu un prosop de hârtie și se unge carnea cu ulei amestecat cu usturoi,  boia dulce  de ardei, piper, cimbru și alte condimente care vă plac. Se unge bine carnea pe toate părțile, se pune într-o tavă și se dă la cuptorul foarte bine încins, pentru 40-50 de minute apoi se oprește cuptorul și se lasă carnea încă 2 ore (sau chiar peste noapte, dacă este pregătită seara), timp în care nu se deschide ușa cuptorului.
Este o friptură incredibil de gustoasă, aromată și suculentă, bine condimentată, care se poate servi atât rece cât și fierbinte.

Am servit-o cu piureul bunicii și salată de castraveți.




luni, 12 mai 2014

PÂINE FĂRĂ FRĂMÂNTARE

După cozonacul fără frământare, o rețetă de pâine fără frământare.

Ingrediente:
500 g făină
Un pachețel de drojdie uscată (sau 25 g drojdie verde+o linguriță cu zahăr)
4-5 linguri cu ulei
Sare
Facultativ: semințe de in, susan, dovleac, floarea soarelui

Preparare:
Se cerne făina într-un bol. Se adaugă drojdia și sarea 

și se amestecă cu o lingură de lemn. Se toarnă 3-4 linguri cu ulei și se amestecă cu făina apoi se toarnă câte puțină apă caldă, amestecând în continuare cu lingura până se obține un aluat nu prea moale și toată făina este înglobată în aluat. 

Se acoperă bolul cu un prosop și se lasă la cald minim 40 de minute, timp în care aluatul va crește, dublându-și volumul. Se ung mâinile cu ulei, se scoate aluatul din bol și, fie se modelează un sul gros care se așează în tava unsă cu ulei,


 fie se împarte în două, se modelează cu mâna două dreptunghiuri, se presară cu semințe, se rulează apoi cele două rulouri se împletesc și se așează în tava unsă cu ulei. 


Se lasă tăvile la cald să mai crească o oră, după care se ung pâinile fie cu ulei 

fie cu un gălbenuș de ou, se presară sau nu cu semințe

 și se coc în cuptorul preîncălzit, timp de 30-40 de minute, până se rumenesc frumos.



Este o pâine aerată, (cu găurele), 


care se menține proaspătă și o săptămână și ce este cel mai important se prepară foarte repede și ușor.

vineri, 9 mai 2014

NEGRESA CU FRUCTE CONFIATE ȘI GLAZURĂ DE CIOCOLATĂ ALBĂ

Ingrediente:
100 g ciocolată neagră
2 ouă mari, ușor bătute
100 g unt
100 g zahăr
4 linguri pline cu făină
O lingură cu cacao
100-150 g mix de fructe confiate (cireșe, ananas, coacăze, merișoare, stafide)
Un pliculeț de praf de copt
Un praf de sare
Esență de rom sau vanilie
Pentru glazură:
100 g ciocolată albă
50 ml smântână
Câteva cireșe confiate

Preparare:
Se freacă untul cu zahărul până ce acesta se topește. 

Se adaugă cele două ouă bătute ușor și aromele. Se mixează până se obține o cremă aerată. 

Se adaugă ciocolata topită la bain-marie sau microunde și răcită.

Se cerne făina cu cacaoa, praful de copt și sarea și se adaugă în compoziția de mai sus, mixând până se încorporează. 

Se adaugă fructele confiate amestecând cu o lingură de lemn.

 Se toarnă compoziția într-o tavă 20X20 unsă cu unt și tapetată cu făină. Se nivelează 

și se dă la cuptor  10 minute la foc mare apoi încă 35-40 de minute la foc mic. Se scoate din cuptor, se lasă 10 minute în tavă apoi se răstoarnă pe un grătar și se lasă să se răcească. Se taie pătrate se glazurează fiecare pătrat cu ciocolata albă topită împreună cu smântâna și se decorează cu o cireașă confiată.

Este o prăjitură pufoasă, cu gust intens de ciocolată și care se păstrează proaspătă și o săptămână.



marți, 6 mai 2014

SUFLEU DE CREIER



Rețetă preluată din ALBUMUL LITERAR GASTRONOMIC editat de revista VIAȚA ROMÂNEASCĂ, București, 1983, pag 145.

Ingrediente*:                                               
0,400 kg creier
0,100 kg făină
0,300 kg ouă (6 bucăți)
0,002 kg piper
0,125 kg unt
0,300 l lapte
0,030 kg sare
Preparare:
Se curăță creierul de pielițe în apă rece. Se spală în mai multe ape pentru a îndepărta resturile de sânge. Se fierbe în apă cu sare timp de 20 de minute. Se dă la rece, se taie cubulețe și se amestecă bine cu sosul alb, format din: 

lapte, 

făină



 și unt (100 g),

gălbenușurile, 


sarea, piperul


 și albușurile bătute spumă. 

Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu unt (25 g) 

și se dă la cuptor la foc iute 20 de minute.




*Am folosit ½ din cantitățile de ingrediente.