Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 30 august 2009

MENIU PENTRU MAJORAT



La multi ani, ALEXANDRA!


Pentru ALEXANDRA, fetita unor cunostinte,care astazi isi serbeaza majoratul:

Platourile cu aperitive pregatite pentru a pleca spre sarbatorita:

somon afumat pe biscuiti si pat de crema de branza


platou asortat: cuburi in trei culori (urmeaza reteta) si pateu din ficat de pui (reteta aici) pe pat de paine prajita



Platou cu preparate din carne de pui:
Rulada din piept de pui cu unt, usturoi si patrunjel (reteta aici)
Chiftelute din piept de pui la cuptor (reteta aici)
Chiftelute din piept de pui cu susan si seminte de in, cu miezde masline verzi
Terina din piept de pui (reteta aici)


Salata de fructe de mare in cosulete de cascaval si parmezan (urmeaza reteta)

platou cu preparate de peste:
andive umplute cu:
- pasta de ton cu capere (urmeaza reteta)
- somon matinat
- crema de branza cu verdeturi
- icre negre si icre de somon
- oua de prepelita fierte in apa si/sau fierte in suc de sfecla rosie
file de anchoa pe pat de rosii


Platou cu preparate de ciuperci:
Ciuperci umplute cu oua de prepelita (reteta aici)
Ciuperci cu maioneza si usturoi (reteta aici)


si inca cateva imagini de ansamblu:


Si tortul, care dupa preferinta sarbatoritei a fost din ciocolata:
a avut doua etaje, fiecare avand blat de biscuiti, alune si ciocolata, crema Mouse de ciocolata alba si bezea, crema mouse de ciocolata cu lapte, glazura de ciocolata neagra cu miere si putina crema Wiski si bineinteles ornamente de ciocolata alba.
In ce priveste ornamentele, initial am gandit ca floarea sa stea vertical (in picioare) pe tort, dar avand in vedere caldura care a fostsi faptul ca trebuia transpotat, pentru siguranta, am pus-o culcata.
Sper ca i-a placut si gustul si cat de cat aspectul.



Si o poza facuta de Elena tortului pe cand era in frigider.

De fapt, toate pozele din acest post sunt facute de Elena si Mircea, eu fiind in criza de timp.

joi, 27 august 2009

TORT CU IAURT SI FRUCTE DE PADURE


Este un tort usor, racoritor, pe care l-am pregatit pentru ziua Elenei
Ingrediente:

Blatul l-am facut ca aici.
Crema:
250 g crema de branza
400 g iaurt cu fructe
2 plicuri de gelatina
100 g zahar
1 kg de fructe (afine samburi de rodie si mure am pus eu, dar era suficient 400-500 g)
1 pliculet "Tort gelee")
ciocolata pentru decor
Preparare:
Crema de branza se amesteca cu iaurtul si zaharul. Se pune gelatina inmuiata si topita pe baie de abur. Se adauga cam jumatate din fructe si se toarna compozitia in tava, peste blat.Se da la rece pentru cca 2 ore. Se scoate din frigider si se aranjeaza deasupra fructele oprite. Se prepara "Tort gelee-ul" dupa indicatiile de pe plic si se toarna deasupra. Se poate servi si asa, dar eu, voind sa fie festiv, l-am ornat cu ciocolata.



miercuri, 26 august 2009

CUPE CU STRACIATELA SI FRUCTE





Ingrediente:

200 g ciocolata
150 g frisca lichida
50 g ciocolata alba
fructe: mure, coacaze negre si samburi de rodie


Preparare:
Se topesc pe bain-marie 200 g ciocolata si apoi se adauga 150ml frisca lichida, nebatuta. Se omogenizeaza, se lasa la racorit si apoi la congelator 30 min. Se mixeaza bine pana isi mareste considerabil volumul si apoi se adauga fulgi de ciocolata alba sau ciocolata alba rasa mare.



Se aseaza fructele in cupe, apoi crema straciatella.
Se orneaza dupa preferinta.
Se dau cupelela frigider pentru minim 2 ore, dupa care se pot servi.






luni, 24 august 2009

TARTA CU PRUNE ROSII, NECTARINE SI SCORTISOARA


Reteta am gasit-o intr-o revista scrisa in limba engleza, pe care m-am chinuit sa o traduc si unde m-am impotmolit cu traducerea, am pus ce am crezut eu ca ar trebui. In final a iesit aceasta minunatie de tarta, cu o baza frageda ce se topeste in gura, acrisoara si foarte aromata. Reteta originala era cu piersici din compot, insa eu am folosit fructe proaspete. Cui nu-i place aroma de scortisoara (aviz nora mea Monica) o poate inlocui cu cardamom, vanilie sau chiar, daca fructele sunt aromate, lasata aroma lor.
Deci, iata reteta asa cum am facut-o eu:
Ingrediente:
blatul
2 cani făină
2 linguri de zahăr
1/2 lingurita sare
1 pachet praf de copt
un pachet de unt rece
In plus:
1 cană de zahăr brun
1 lingura de scorţişoară macinata
2 gălbenuşuri de ouă, bătute
1 cană smantana (in reteta originala era frisca lichida)
2 pliculete de vanilie
cam 2 kg fructe (nectarine si prune rosii am pus eu)

Preparare:
Într-un castron mic, se combina faina, zaharul, sarea si praful de copt;
Se adauga untul tăiat bucatele si se amesteca repede, obtinand un aluat fărâmicios. Intindeti aluatul prin presare pe fundul si peretii unei tavi cu peretii detasabili.

Aranjare jumătăţi de prune cu tăietura în sus, în tava, peste aluat.

Se amesteca zahărul brun cu scorţişoara si se presăra peste fructe.

Se pun nectarinele taiate felii si se presara si ele cu zahar brun amestecat cu scortisoara.

Se coace in cuptorul preincalzit timp de 20 de minute.

Intre timp, gălbenuşurile se amesteca cu smantana si vanilia si se toarna peste fructele din tava scoasa din cuptor.

Se mai coace 25-30 minute pe un raft mai sus, sau până când s-a intarit compzitia de galbenus cu smantana.

Raciti pe un raft de sârmă. Se serveste rece.