Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 22 aprilie 2012

PIERSICI ÎN SIROP CU CREMĂ DE BRÂNZĂ ŞI SIROP DE AFINE

Ingrediente:
Pentru fiecare porţie câte:

100 g cremă de brânză
O lingură de smântână pentru frişcă
Puţină coajărasă de limetă
O linguriţă cu zahăr pudră
Sirop de afine 

Preparare:
Crema de brânză se amestecă cu smântâna, coaja de limetă şi zahărul pudră.

În fiecare cupă se pun câte 3 jumătăţi de piersică, se adaugă crema de brânză şi se decorează cu sirop de afine, o jumătate de piersică în sirop şi o frunză de mentă. Se servesc reci.


vineri, 20 aprilie 2012

BORŞ RUSESC DE PRIMĂVARĂ

Specific pentru borşul rusesc este carnea de vită, varza tocată, sfecla roşie toamna şi loboda roşie primăvara precum şi smântâna care se adaugă.  De fapt, borşul  rusesc a pătruns şi în bucătăria românească alături de salata beof, colţunaşii şi alte reţete delicioase.

Ingrediente:
1 kg de carne de vită cu os
O ceapă uscată şi o legătură de ceapă verde
Un morcov
Albitură
Ardei gras tăiat cubuleţe (am pus de la congelator) 
Un sfert de  varză mică
O legătură de ştevie
3 legături cu lobodă roşie
O legătură cu pătrunjel verde
O legătură cu leuştean proaspăt
300 ml borş acru (sau după gust)
Câteva ouă fierte tari
smântână
Sare şi piper după gust 

Preparare:
Carnea se spală, se taie bucăţi potrivite şi se fierbe în apă rece cu puţină sare, având grijă să luăm spuma care se formează în timpul fierberii.

 Când carnea este fiartă, se scoate.

În supa rămasă se adaugă pe rând:
ceapa uscată, tocată,

albitura curăţată şi tocată,

morcovul tocat nu prea mărunt,

 varza tăiată fâşiuţe foarte subţiri (am folosit răzătoarea Borner).
 şi ardeiul gras cubuleţe.

Carnea fiartă se scoate de pe oase şi se taie cubuleţe.

 Se adaugă în supă. Ştevia spălată bine, fără codiţe şi tăiată fâşii se adaugă şi ea.

La fel ceapa verde tocată grosier. 

 Loboda  se alege frunză cu frunză, se spală bine şi se lasă la scurs.

Se adaugă borşul fiert separat apoi frunzele de lobodă,

 pătrunjelul verde tocat mărunt, se potriveşte de sare şi borş (dacă mai trebuie se mai adaugă) şi se mai lasă să dea un clocot, două. Se adaugă puţin leuştean tocat, se opreşte focul şi se lasă oala acoperită pentru 10 minute.

La servire se adaugă în farfurie  căte 3 sferturi de ou fiert tare, o lingură cu smântână

şi leuştean proaspăt tocat.


sâmbătă, 14 aprilie 2012

vineri, 13 aprilie 2012

PASTE CU FRUCTE DE MARE

Ingrediente:
200 g paste,
400 g mix congelat de fructe de mare,
o ceapă mică,
un morcov,
5-6 căței de usturoi,
1 păhărel de vin alb, sec,
ulei de măsline,
pătrunjel verde,
sare și piper după gust. 

Preparare:
Ppastele se fierb în apă cu sare.
Ceapa, morcovul și usturoiul se taie mărunt şi se pun la călit la foc mic, cu ulei de măsline şi foarte puţină sare, până se înmoaie puțin. Se adaugă și fructele de mare, se amestecă puţin  până încep să sfârâie şi se sting cu zeama în care au fost congelate şi cu vin, se acoperă cu capacul și se lasă  să fiarbă încă două-trei minute.
Pastele scurse şi pătrunjelul tocat mărunt  se adaugă peste fructele de mare, se gustă şi dacă mai trebuie se adaugă sare şi piper proaspăt râşnit. Se amestecă  repede de doua-trei ori și se servesc fierbinţi.

După ce s-au aşezat în farfurii se stropesc cu puţin ulei de măsline, pătrunjel fin tocat şi piper proaspăt râşnit.


SALATĂ DE PUI CU ŢELINĂ ŞI MĂR

Ingrediente:
Un piept de pui fiert sau la grătar
Maioneză dintr-un ou
O ţelină
Un măr
Un ardei iute verde
Sare
Mix de piper
Zeama de la ½ de lămâie
Câteva măsline şi feliuţe de gogoşar ăn oţet, pentru decor. 


Preparare:
Pieptul de pui

se taie fâşii şi se pune într-un bol.
 Ardeiul iute se taie rondele subţiri şi se adaugă peste pieptul de pui.

Ţelina şi mărul se dau pe răzătoarea mare şi se adaugă în bol.

 Se adaugă maioneza,

piperul zdrobit grosier în piuliţă

şi zeamă de lămâie şi sare după gust. Se decorează şi se serveşte.


miercuri, 11 aprilie 2012

SUPA CREMĂ DE ROŞII CU CHIMEN ŞI SEMINŢE DE DOVLEAC*

Ingrediente:

½ l suc de roşii  
Un pahar de vin
Un cartof mic
2 morcovi potriviţi
O ceapă pătrivită
Albitură (un păstârnac mic şi o rădăcină de pătrunjel)
½ ardei gras roşu sau gogoşar
O lingură cu ulei de măsline
O lingură cu seminţe decojite de dovleac
Condimente după gust: chimen, căteva boabe de coriandru, piper roz, mix de piper boabe, sare mare 

Preparare:
Se pune la fiert 1l apă cu o linguriţă de sare. Când apa începe să fiarbă, se pun pe rând legumele:ceapa curăţată şi tăiată în două, morcovii curăţaţi si tăiaţi în câteva bucăţi, albitura, ardeiul gras sau gogoşarul.

Când legumele au fiert se lasă să se răcorească apoi se pun în blender
şi se fac piure.

Sucul de roşii (eu am folosit din cel făcut de mine) se pune la fiert cu o lingură de ulei de măsline şi un pahar de vin. Cînd a început să fiarbă se adaugă piureul de legume.
Condimentele se pun în piuliţă şi se zdrobesc grosier. Se adaugă în supă, după gust.

Seminţele de dovleac se prăjesc într-o tigaie, fără ulei sau altă grăsime.

Se adaugă în farfuria cu supă înainte de servire.


*reteta a fost prezentată de Mircea Dinescu în emisiunea „Politică şi delicateţuri”. Nu sunt foarte sigură că am respectat cu stricteţe toate ingredientele şi cantităţile, însă ce mi-a ieşit mie a fost o supă deosebită, cu arome exotice.

marți, 10 aprilie 2012

PRAJITURA FRAGEDĂ CU CĂPŞUNI

O prăjitură ieftină, uşor de făcut, aromată şi fină.
Ingrediente:
Pentru blat:
420g făină
100g zahăr tos
200g unt la temperatura camerei
Un praf de sare
20ml apă minerală
o lingură cu oţet
un pliculeţ cu praf de copt
3 gălbenuşuri
Coajă rasă de lămâie sau portocală
Pentru umplutură:
3 albuşuri
180g zahăr tos
500g căpşuni
o linguriţă de amidon
zeama de la o jumătate de lămâie
Preparare:
Căpşunile se spală şi se pun la scurs într-o strecurătoare, apoi le tăiem feliuţe pe lung.
Cele 3 gălbenuşuri se pun într-un castron. Peste ele se adaugă cele 100 g zahăr tos, coaja rasă de lămâie, un praf de sare şi se amestecă (cu o lingură de lemn), până la omogenizare.
Se adaugă untul la temperature camerei şi se amestecă până s-a înglobat în restul compoziţiei.

Se adaugă apoi apa minerală şi oţetul şi se amestecă până se omogenizează din nou. Urmează făina cernută împreună cu  praful de copt şi se amestecă până se obţine o bilă de aluat.
Aproximativ un sfert din aluat se pune într-un bol şi se dă la congelator pentru 15-20 de minute.
Tava în care se va face prăjitura se tapetează cu hârtie de copt (sau se unge cu unt şi se tapetează cu făină). Se  întinde aluatul cu mâna, direct în tavă, sub o folie alimentară. 

Cele 3 albuşuri se bat spumătare cu un vârf de linguriţă de sare. Se adaugă zahărul şi se mixează în continuare, până se acesta se topeşte. Se adaugă o linguriţă de amidon şi zeama de la o jumătate de lămâie.
Peste aluatul din tava se aşează feliuţele de căpşuni iar peste căpşuni bezeaua.

Se scoate aluatul oprit din congelator şi se rade pe răzătoarea mare, deasupra, peste bezea, repartizându-l cât mai uniform.

 Se coace în cuptorul preîncălzit, la temperatură medie timp de 40-50 de minute, până aluatul de deasupra s-a rumenit uşor.

Se lasă să se răcească, după care se taie şi se serveşte.

Cine doreşte poate pudra prăjitura cu zahăr pudră.


luni, 9 aprilie 2012

INIMĂ DE VIŢEL CU SOS ROŞU

Ingrediente:
2 inimi de viţel
2-3 linguri cu ulei
2 cepe
2 ardei graşi roşii sau 2 gogoşari
½ kg roşii bine coapte sau pastă de roşii
Puţină verdeaţă
Sare şi piper după gust 

Preparare:
Inimile de viţel se spală, li se scot toate cheagurile de sânge, se crestează în romburi, râmânând totuşi întregi şi se pun la fiert în apă cu sare, de preferat în oala sub presiune. Dacă nu, se fierbe minim 2 ore, până o furculiţă intră uşor în carne. Când inimile au fiert se face sosul: ardeii se coc şi se curăţă de coajă şi seminţe.
În uleiul încins se căleşte ceapa tocată mărunt, până devine sticloasă. Se adaugă puţină sare şi puţină supă caldă,  în care a fiert inima. Se dă focul mic, mai adăgând din când în când câte  o lingură de supă caldă. Când ceapa „s-a topit”, se adaugă roşiile curăţate de pieliţe şi seminţe si tocate în blender împreună cu ardeii copţi. Se mai dă un clocot şi sărează şi se pipărează după gust. Se scot inimile din oala în care au fiert şi se pun într-o tavă. Se toarnă sosul şi se dă tava în cuptorul încins pentru o jumătate de oră.

Se serveşte cu pătrunjel verde tocat mărunt.