La
postarea cu dulceața de merișoare spuneam
că o parte din fructe (vreo 3-400 g) mi-au rămas pentru că m-am plictisit să le
mai aleg. Nu m-am îndurat să le arunc și pentru că am observat că dulceața s-a
gelifiat (fructele conțin multă pectină, printre altele, cel puțin așa am citit),
m-am gândit să încerc să fac un jeleu.
Ingrediente:
300
g merișoare
300
g zahăr
300
ml apă
Câteva
picături de zeamă de lămâie
Preparare:
Merișoarele
se pun pe foc împreună cu apa
și se fierb până fructele se înmoaie bine.
Se
pun într-o sită
și se freacă cu o
lingură pentru a obține cât mai multă pulpă de fructe.
Cojile și
eventualele codițe și frunze se aruncă. Pasta
de merișoare astfel obținută
se pune la fiert împreună cu zahărul. Se fierbe
până ce ultima picătură scursă din lingură rămâne ”bob”, adică nu se împrăștie.
Se oprește focul iar cratița se acoperă cu un prosop ud și bine stors. După câteva
minute se pune jeleul în borcane și se lasă să se răcească sub pături.
Din cele 300 de grame de fructe mi-au ieșit aceste 2 borcănele de câte 100 de grame și încă jumătate de borcănel.
Din cele 300 de grame de fructe mi-au ieșit aceste 2 borcănele de câte 100 de grame și încă jumătate de borcănel.