Este
un fel de mâncare delicios, preparat la cuptor, atât ”kebabul” cât și cartofii
putând fi servite ca feluri independente.
Carnea
este la fel de bună ca și cum ar fi preparată la grătar.
Pregătirea
este simplă, iar carnea este moale, suculentă, ușor prăjită.
Secretele
acestui preparat sunt pregătirea în folie de alumina și prepararea fripturii pe
un ”pat” de ceapă marinată. Și cartofii sunt simplu pregătiți, la cuptor, deci
nu trebuie să stai lângă ei până se gătesc, dar sunt de asemenea, foarte
gustoși.
Ingrediente :
Pentru "kebab":
Carne
de porc ( câtă vreți)
Condiment
pentru grătar
O
ceapă mica
Pentru ”patul” de ceapă:
2-3
cepe
3-4
linguri cu oțe
2
linguri cu zahăr
sare
dupa gust
Pentru garnitura de cartofi:
5
cartofi mari
2
cepe
Un
morcov
2-3
linguri pasta de tomate
2-3
linguri cu ulei
Sare,
piper sau alte condiment după gust
Ierburi
proaspete sau uscate
Preparare:
Carnea
se taie felii,
se acoperă cu folie alimentară și se bate bine cu un ciocan
pentru șnițele.
Se condimentează și se pune într-un bol împreună cu o ceapă
tăiată felii subțiri.
Se acoperă bolul cu folie alimentară și se lasă la
marinat 2 ore.
Separat,
după o oră, se marinează ceapa pentru ”pat”: se taie în jumătate apoi inele.
Se
pune într-un castron și se toarnă peste ea apă clocotită, 3-4 linguri de oțet,
2 linguri cu zahăr și sare după gust. Se poate pune și suc de lămâie.
Se
lasă timp de o oră, după care se poate trece la prepararea kebabului. Se încălzește
cuptorul la temperature maximă.
Pe
o folie de alumina se așează ”patul” de ceapă marinată
peste care se aranjează
carnea marinată cu tot cu feliile de
ceapă.
Se
” închide” folia, lăsând câteva orificii pentru a ieși aburul în timpul
coacerii.
Se pune pe o tavă la cuptor și se coace aproximativ 1-1,5 ore, funcție
de temperatura cuptorului.
Carnea trebuie să fie rumenită. Când se
servește, se amestecă cu ”patul” de ceapă, care va constitui o garnitură foarte
gustoasă.
Cartofii se curăță și se taie cuburi potrivite
ca mărime.
Ceapa se toacă grosier,
morcovii cuburi nu prea mărunte.
Se
condimentează după gust. Se adaugă ulei și pasta de tomate (sau roșii tocate
fin). Se amestecă bine
și se pune pe o folie de alumina care se ”închide„ lăsând
mici orificii pentru ca aburul să aibă pe unde ieși.
Se
pune pe aceeași tavă cu ”kebabul” și se dau o data la cuptor, pentru că au același timp de preparare.
Când
sunt gata se scot pe farfurie și se presară generos cu verdeață (sau ierburi
uscate, dacă este iarnă).
Atât ”kebabul” cât și garnitura de cartofi se
servesc fierbinți, fie împreună fie separat.