Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 24 decembrie 2012

FURSECURI CU CIOCOLATĂ ȘI NUCI

Ingrediente:
120 g făină
120 g unt
120 g zahăr
40 g cacao
Un gălbenuș
2 linguri cu lapte
Un vârf de cuțit de sare
Esență de vanilie
Un albuș de ou bătut ușor
Caramel sau ciocolată topită 

Preparare:
 Într-un bol se amestecă făina cu cacaoa și sarea. Separat untul se freacă spumă cu  zahărul și vanilia. Se adaugă  galbenușul și laptele apoi ingredietele uscate și se omogenizează. Aluatul obținut se  înfășoară în folie și se dă la frigider minim o oră.
Cuptorul se preînc ălzește la 180 0 C. Din aluat se formează biluțe,
 
care se tăvălesc prin albușul de ou bătut lejer cu furculița după care se dau prin nuca tocată (sau sfărâmată).

 Cu o linguriță  (sau alt obiect rotund) se face câte o adâncitură in fiecare bilă de aluat.

Se dă tava la cuptor ăentru 10-15 minute. Cât sunt încă calde se reapasă cu lingurița, menținând astfel adâncitura. Se umplu cu caramel sau ciocolată topită.

Sunt foarte aspectoase și bune.



 

 

 

 

duminică, 23 decembrie 2012

HERING MARINAT

Ingrediente:
Saramură pentru 1 litru de apă:
4 linguri cu sare
1,5 linguri cu zahăr
80 ml de oțet de vin
1 linguriță semințe de coriandru
6 boabe de ienupăr
2 buc. cuișoare
4 boabe de  ienibahar
½ linguriță boabe de piper negru
3 frunze de dafin
2 bucăți de hering proaspăt sau congelat (am pus doar o bucată)
Ceapă roșie, o lingură cu ulei de floarea soarelui  și câteva măsline sau zeamă și coajă de lămâie pentru servit 

Preparare:
Ingredientele pentru saramură se pun într-o crăticioară cu 1l de apă. Se aduce la fierbere și se amestecă pentru a se dizolva sarea și zahărul. Se oprește focul și se lasă să se răcească complet.

Heringul
 
se curăță de intestine și i se taie capul, apoi se spală bine.
 
Se așează ăntr-o tavă potrivită ca mărime și se toarnă saramura astfel încît să-l acopere. Se pune în frigider pentru minim 48 de ore, întorcând ocazional peștele.

Se servește tăiat  rondele, cu ceapă roșie tăiată felii, stropit cu o lingură de ulei de floarea soarelui și
 
câteva măsline sau zeamă și coajă de lămâie.
 
Se poate păstra până la 2 săptămâni în frigider, într-un borcan cu capac.

 

sâmbătă, 22 decembrie 2012

IȘLERE II


Ișlerele sunt fursecuri care se bucură de mare apreciere în familia mea și ca atare le pregătesc la fiecare Crăciun.
Le-am preparat și anul acesta, însă rețeta este puțin modificată față de cea din anii trecuți (Ișlere): jumătate din cantitatea de nuci am înlocuit-o cu migdale măcinate  și le-am umplut și cu o cremă de ciocolată în afară de jeleul de zmeură. Le-am decorat cu alune de pădure, fistic, migdale, nuci de pin. Sunt la fel de delicioase:
 
Ingrediente:
Aluatul:
280 g făină
280 g unt
70 g nucă măcinată
80 g migdale măcinate
140 g zahăr pudră
 un varf de cutit sare
 vanilie (sau o lingură cu coniac sau  rom) 

Umplutura:
I. gem de zmeură sau coacaze
sau
II. Crema de ciocolată
 60 g ciocolată cu minim 65% cacao
 70 g unt la temperature  camerei
 80 g zahăr pudră
 Esență de vanilie 

Glazura:
150-200 g ciocolată topita

Preparare:
Untul se freacă bine cu zaharul pudră. Se adaugă nuca macinată și  migdalele, făina, sarea, aroma si se frământă până ce aluatul se leagă, apoi se pune într-o folie sau o pungă de plastic și se dă la frigider minim o oră.

Se preîncălzește cuptorul (la 180 grade)
 Se întinde o foaie subțire de 3 mm din care se taie forme (cercuri, ovale, floare) care se așează  pe tava tapetată cu hârtie de copt.

Se coc timp de 8-10 minute. Fursecurile trebuie să rămână albe, nu se rumenesc.

Se lasă să se răcească.
Pentru crema de ciocolată untul se freacă bine cu zahărul pudră după care se adaugă ciocolata topită și se bate cu mixerul 3-4 minute.

Fursecurile se lipesc două câte două  cu gem călduț sau cu crema de ciocolată și se lasă câteva ore pentru a se întări gemul sau crema.
 
Deasupra se ung cu ciocolată topită și se decorează cu : o alună de pădure sau fistic tocat grosier sau nuci de pin sau migdale.
 
 

 

 

 

 

vineri, 21 decembrie 2012

BORȘ ROȘU UCRAINEAN


Deși am început să pregătesc fursecurile pentru Crăciun,  (care au și plecat către Bucovina, la copiii mei), suntem încă în post. Deci acest borș plin de arome și culoare este tocmai potrivit atât pentru post cât și pentru vremea geroasă de decembrie.

Ingrediente:
O ceapă
Un fir subțire de praz
Un morcov mic
2 cartofi potriviți ca mărime
O sfeclă roșie de mărimea unui măr mai mărișor (Golden, de exemplu)
Sare și borș după gust. 

Preparare:
Se pun la fiert cam 2l apă. Se adaugă o linguriță cu sare. Când apa începe să fiarbă se adaugă ceapa tocată mărunt, prazul (partea albă și cea verde) tăiat rondele, apoi morcovul tăiat în două pe lung apoi semirondele. Se lasă să fiarbă la foc potrivit timp în care se curăță cartofii și ”se rup” în bucăți potrivite. Se adaugă în oală peste celelalte legume. Cât fierb și cartofii, se curăță sfecla roșie și se dă pe răzătoarea mare. Se oprește cam o lingură de sfeclă rasă iar restul se  adaugă în oală. Se lasă să dea câteva clocote apoi se adaugă borșul fiert separat (cam 300 ml, în funcție de cât de acru vă place și cât de acru este borșul).
 
Se adaugă verdeața tocată, sfecla oprită, se gustă, se potrivește de sare și borș, dacă mai trebuie, se oprește focul, se acoperă oala cu capac și se lasă 10 minute să se ”odihnească”, apoi se poate servi. Merge de minune cu felii de ceapă.

miercuri, 19 decembrie 2012

BRĂDUȚI ȘI STELUȚE CU MIERE ȘI MIRODENII

Ingrediente:
125 g unt
125 g zahăr
100 g nuci măcinate
100 ml miere
250g făină
Un ou
Un pliculeț de praf de copt
O linguriță de scorțișoară (am pus praf de ghimbir)
O linguriță amestec de condimente: cuișoare, anason stelat,  semințe de fenicul, ienibahar

Preparare:
Condimentele se pun într-o râșniță de cafea și se macină foarte bine. Se cern apoi printr-o sită și se folosesc în aluat.
Se pun toate ingredientele într-un castron și se amestecă cu mixerul până se pbține un aluat omogen. Se formează o bilă care se  înfășoară în folie alimentară  și se pune în frigider pentru 2 ore.

Se încinge cuptorul la 170 grade C. Tăvile se tapetează cu hârtie de copt.
După cele 2 ore se scoate aluatul din frigider, se mai frământă o dată și se întinde între 2 bucăți de folie alimentară într-o foaie de 2-3 mm grosime.

Cu ajutorul formelor de tablă sau de plastic se decupează figurine (brăduți și steluțe) care se pun pe hârtia din tăvi și se  coc timp de 12-15 minute, până se rumenesc ușor pe margini.

Fursecurile reci se acoperă  cu o glazură  obținută prin frecarea câtorva picături de lămâie (glazura albă) și câtorva picături de suc de zmeură sau căpșuni (glazura roșie) și zahăr pudră. Se ornează cu  cocos verde, alb și bomboane colorate, pentru a reda mai bine atmosfera de Craciun.

marți, 18 decembrie 2012

FURSECURI ARĂBEȘTI CU NUCĂ DE COCOS

Ingrediente:
pentru aluat:
un ou
un gălbenuș
o lingură cu apă
120 ml ulei
120 g zahăr
300 g făină
1/2 linguriță rasă cu praf de copt
Esență de vanilie  

Pentru "finisaj": 
gem sau dulceață de caise (un borcănel de 330g)
150-200 g fulgi nucă de cocos 

Preparare:
Oul și gălbenușul se amestecă cu lingura cu apă, se adaugă zahărul și esența de vanilie și se bat foarte bine cu mixerul.
În timp ce mixerul merge, se adaugă uleiul și se mixează în continuare.
Se adaugă făina cernută împreună cu praful de copt. Se obține un aluat destul de moale dar care poate fi modelat.

 Se rup bucățele de aluat și cu mâinile unse cu puțin ulei se modelează bile de 2,5-3 cm diametru carese așează la distanță unele de altele, în tava tapetată cu hârtie de copt.

Se coc în cuptorul preîncălzit  fără a se rumeni ci doar  până se albesc și se crapă ușor la suprafață.
 
Se scot și se lasă să se răcească pe un grătar.

Pentru "finisare" se încălzește gemul sau dulceața, sfărâmând  cu un blender sau mixer, dacă estecazul, bucățelele de fructe.
Fursecurile reci, se dau prin gemul călduț apoi prin nucă de cocos, îmbrăcându-se pe toate părțile.
 
Se dau la rece și se pot servi după minim 8 ore, timp în care se vor înmuia de la gem.

Sunt pufoase, fragede, aromate.

 

 

 

 

 

 

luni, 17 decembrie 2012

SOS DE ZAHĂR ARS (CARAMEL)


Este un sos gros, cremos, foarte ușor de preparat și care poate îmbogăți aproape orice desert: budinci (de griș, de orez), clătite, înghețată etc. Eu l-am folosit pentru a umple niște fursecuri  delicioase. Se poate păstra mai mult timp în frigider, într-un borcan închis.

Ingrediente:
100 ml smântână
100 g zahăr tos

Preparare:
Într-o crăticioară, de preferat cu fund dublu, se pune zahărul și se caramelizează la foc mic, până capătă o culoare ca de chihlimbar. Trebuie mișcată crăticioara mereu pentru a nu se arde căci devine amar. Se  toarnă smântâna și se amestecă cu o spatulă de silicon de care zahărul ars nu se prinde.
 
La început, zahărul caramelizat se întărește, dar pe măsură ce se fierbe, acesta se topește în smântână, transformându-se într-un sos gros, cremos, consistent.
 
Când tot zahărul caramelizat s-a topit, sosul este gata și se poate folosi atât cald cât și după răcire.

marți, 11 decembrie 2012

RASOL DE VITĂ CU SOS DE HREAN ȘI SMÂNTÂNĂ

Aceasta nu este chiar o rețetă ci doar un mod de prezentare. De aceea nu am trecut cantități, care depind de gustul fiecăruia,  ci doar ingredientele folosite.

Ingrediente:
Carne de vită
Smântână sau iaurt
Sare și piper 

Preparare:
Carnea devită se fierbe la fel ca și pentru supa devăcuță. 
( De fapt, odată cu rasolul se poate face și supa, din zeama în care a fiert carnea) . Se taie bucăți potrivite și se așează pe un platou.
 
Hreanul ras  și pregătit ca aici, sau  cumpărat  din piață dacă aveți încredere, sau de la supermarket, se amestecă  cu smântâna bătându-se bine cu un tel sau chiar cu furculița.
 
Se potrivește de sare și piper. Sosul se poate servi fie alături într-un bol,
 
 fie turnat peste carne.
 
Simplu, dietetic în special dacă se folosește iaurt în loc de smântână, și foarte gustos.

sâmbătă, 8 decembrie 2012

SALATA ”OMUL MĂRII”

 
Ingrediente:
500 g creveți
100 g carne de crab (surimi)
2 ouă
un castravete
o ceapă roșie
salată verde
50 g brânză
mărar
2 linguri smântână
o jumatate de lamaie
2 lingurițe sos de soia 
 
Preparare:
Creveții, dacă sunt prefierți și congelați,
 
 se fierb la aburi.
 
Dacă sunt cruzi, se curăță și se fierb. Dacă sunt mari se taie în două. Câțiva se opresc pentru decorarea salatei. Batoanele de crab (surimi)
 
se taie mărunt.
 
Creveții fierți se pun într-un castron. Peste creveți se pun bucățelele de surimi.
 
La fel ceapa,
 
castraveții, ouăle tocate mărunt.
 
Pentru dressing se amestecă smântâna cu sosul de soia, zeama de lămâie, mărarul tocat fin, sare și piper după gust.
 
Se amestecă bine.
 
Se toarnă dressingul peste ingredientele tocate
 
și se amestecă cu grijă. Se gustă și dacă este necesar se mai condimentează, după gust cu sare, piper sau zeama de lămâie.
Se spală salata, se rupe în mâini și se așează pe fundul bolului de servit.
 
Se pune în mijloc amestecul de legume și fructe de mare,
 
pe margini se rade brânză și se decorează cu câțiva creveți întregi